Cilj Vlade je više od 511.000 osoba s invaliditetom maksimalno uključiti u društvo

Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/3 prosinac/Medunarodni-dan-OSI.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u utorak na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom da je cilj Vlade da više od 511.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj bude maksimalno uključeno u društvo.

„Mi kao država na različitim razinama omogućujemo da u cijelosti budu ravnopravni i nastojimo im olakšati svakodnevni život“, istaknuo je Plenković na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je ove godine posvećen pravu osoba s invaliditetom na digitalnu pristupačnost.

U Hrvatskoj je radi toga donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje (poput pametnih telefona ili tableta) tijela javnog sektora koji obvezuje sva tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave da do 23. rujna 2020. godine prilagode svoje internetske stranice osobama s invaliditetom.

Premijer je istaknuo da je riječ o zajedničkom koraku prema izgradnji hrvatskog društva kao uključivog, humanog, solidarnog i socijalno osjetljivog. 

Dostupnost internetskih sadržaja

„Naša je zadaća da ti internetski sadržaji budu dostupni svima bez obzira na to imaju li te osobe vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće. Na to nas obvezuje i direktiva Europske unije“, poručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Predstavnici udruga zatražili su od premijera što hitnije donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, poseban pravni status udruga, osnivanje povjerenstva za ranu intervenciju te bolju fizičku pristupačnost državnih institucija ustvrdivši da su danas u Hrvatskoj za invalide najpristupačniji šoping centri.

Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih upozorila je kako „inkluzivni dodatak treba biti kompenzacija za povećane troškove života osoba s invaliditetom“ te apelirala da taj dodatak ne bude opterećen prihodovnim cenzusom.

Podsjetila je i kako su već ove godine očekivali taj zakon koji bi značio značajan zaokret u životu osoba s invaliditetom, no sada očekuju da se taj zakon svakako donese 2020., na što je premijer obećao da će Vlada iduće godine izaći s nacrtom prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku i da će to rješenje biti proračunski održivo.

Vezano uz fizičku „nepristupačnost“ državnih institucija, također je najavio  iskorake ustvrdivši postojanje ogromne razlike između stare i nove infrastrukture. „Zadaća je države da to ispravi“, poručio je.

2,3 milijuna kuna poticaja za prilagodbu radnoga mjesta osobama s invaliditetom.

Plenković je istaknuo da uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život treba biti u fokusu ne samo državnih institucija, nego javnosti uopće.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 12 posto stanovnika s invaliditetom, među kojima je 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

Na tom tragu spomenuo je i napore na organiziranju uvjeta za bolju profesionalnu rehabilitaciji i vještačenje te 2,3 milijuna kuna poticaja za prilagodbu radnoga mjesta osobama s invaliditetom.

Ministrica Bedeković izdvojila je što je Vlada dosad učinila na tom području, od povećanja invalidnina i broja asistenata do uvođenja statusa roditelja njegovatelja.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković