Članstvo u Eurozoni omogućit će da lakše i kvalitetnije prebrodimo izazove pred nama

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/6 svibnja/VRH_7272 (1).jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je da je članstvo u Eurozoni plus za Hrvatsku te će omogućiti da lakše i kvalitetnije prebrodimo izazove pred nama. Osvrnuo se i na izmjene Zakona o Vladi. "Najbitnije je da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložiti ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članove Vlade", naglasio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu 117. sjednice Vlade osvrnuo se na 27. obljetnicu vojnoredarstvene akcije Bljesak, koja je 1. svibnja obilježena u Okučanima. Zahvalio je potpredsjednicima Vlade Tomi Medvedu i Davoru Božinoviću te ministru Mariu Banožiću na organizaciji.

U sklopu obilježavanja, kazao je premijer, vidjeli smo impresivni Taktičko-tehnički zbor u kojem su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, policije, Crvenog križa, vatrogasaca, Hrvatske gorske službe spašavanja i civilne zaštite.

Operacijom Bljesak oslobođena zapadna Slavonija

Osobito je zahvalio hrvatskim braniteljima koji su poginuli u operaciji Bljesak, koja je Hrvatskoj, kako je naglasio, omogućila oslobađanje zapadne Slavonije prije 27 godina.

"Velika zahvala i njihovim obiteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima", dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je u Splitu obilježena i 31. obljetnica 4. gardijske brigade Pauci.

"Važno je da kontinuirano dajemo poštovanje prema postrojbama hrvatska vojske koje su sudjelovale u svim najvažnijim operacijama", kazao je.

Članstvo u Eurozoni plus za Hrvatsku

Premijer se osvrnuo i na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, koja je održana prošlu srijedu.

Kazao je da se razgovaralo o glavnim elementima Programa konvergencije, o širem kontekstu rasta cijena energenata, sirovina, hrane i inflatornim pritiscima, kao i o svemu onome što Vlada čini kako bi olakšala hrvatskim građanima pritisak rasta cijena u ovim gospodarskim okolnostima.

Na sjednici je bilo riječi i o Konačnom prijedlogu zakona o uvođenju eura, koji je jučer raspravljen u drugom čitanju, a premijer je naglasio da očekuje da ga Sabor i usvoji.

"Smatramo da nam je u ovakvoj krizi članstvo u Eurozoni plus, i da će nam omogućiti da lakše i kvalitetnije prebrodimo izazove pred nama", poručio je Plenković.

Hrvatska uputila humanitarnu pomoć Ukrajini vrijednu 5 milijuna eura

Predsjednik Vlade sudjelovao je jučer na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi, koja je održana na inicijativu Poljske i Švedske.

Podsjetio je da je Vlada na telefonskoj sjednici donijela Odluku o upućivanju dodatnih 4 milijuna eura humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine. Još jednom je uime Vlade zahvalio hrvatskim kompanijama Atlantic Grupi d.d., Belupu d.d., Fortenova Grupi d.d., Jadran-galenskom laboratoriju d.d., PharmaS. d.o.o., Plivi Hrvatska d.o.o. i Podravki d.d., koje će dati doprinos u vodi i lijekovima u vrijednosti od milijun eura.
 
Ukidanje imuniteta za članove Vlade
 
Istaknuo je da će na današnjoj sjednici Vlade prihvatiti i izmjene Zakona o Vladi.
 
"Najavili smo to na početku drugog mandata. Najbitnije je da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložiti ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članove Vlade", naglasio je Plenković.

Kazao je da će usvojiti i Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u izvršnoj vlasti, ocijenivši ga važnim za podizanje standarda postupanja na najvišu razinu.

Pisane vijesti