Ćorić: Gradovi s većom razinom onečišćenja trebaju napraviti akcijske planove

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u petak gradovima u kojima postoji veća razina onečišćenja zraka, a među njima je i Zagreb, da naprave akcijske planove za borbu protiv onečišćenja i temeljem njih postupaju.

"Gradovi u kojima postoji veća razina onečišćenja neka naprave akcijske planove i postupaju temeljem tih planova. To nije u ingerenciji Vlade", poručio je Ćorić u Velikoj Ludini, gdje je otvorena prva kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu Hrvatske.

Dugoročne mjere za smanjivanje onečišćenja

Vlada ne može kratkoročno ništa učiniti ali dugoročno postoji niz mjera za smanjivanje onečišćenja, a Hrvatska ide u tom smjeru. Te dugoročne mjere, kaže Ćorić, uključuju veću energetsku učinkovitost i prelazak na vozila koja ne onečišćuju zrak. 

Vlada kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira kupnju električnih vozila i prelazak javnih ustanova na čišću vrstu grijanja te se u kontekstu svojih strategija određuje prema smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Također, kaže Ćorić, Vlada se orijentira na obnovljive izvore energije.

Za onečišćenje zraka u Zagrebu rekao je da je riječ o fazi uzrokovanoj meteorološkim prilikama jer smo usred sezone grijanja u Hrvatskoj.

"Neke analize ukazuju na to da određeni dio onečišćenja u pravilu dolazi preko granice u pojedina mjesta u Hrvatskoj", rekao je Ćorić i kao primjer naveo Park prirode Kopački rit, gdje je udio lebdećih čestica veći od normalnog, a tamo nema nikakvog zagađivača.   

Ćorić se usprotivio i onima koji, kako kaže, paušalnim izjavama o katastrofi šire nervozu među građanima. 

"Oni ne čine dobro ovom društvu. Kroz nekoliko dana, kako najavljuju prognostičari, magla bi trebala proći i trebalo bi doći do zahladnjenja i snijega, nakon toga više nećemo osjećati ovu situaciju", kaže.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić