Ćorić: Skoro spajanje europske elektro-energetske mreže s ukrajinskom

"Europski elektro-energetski sustav uskoro će se integrirati s ukrajinskim, nakon što je to zatražila ukrajinska vlada", izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“U narednom razdoblju doći do spajanja europskog elektro-energetskog sustava s ukrajinskim i na tome će se ubrzano  raditi, ne dovodeći u pitanje stabilnost i sigurnost europskog sustava”, izjavio je Ćorić nakon sastanka ministara energetike država članica EU-a.
 
Ćorić je istaknuo da su sve države članice pokazale jedinstvo i najviši stupanj solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te spremnost da im se pomogne na svaki mogući način.
Ukrajina je počela testirati svoju elektro-energetsku mrežu kako bi je povezala s europskom nakon što više nije spojena s ruskom nakon napada na zemlju.
 
Mogućnost uvoza nafte preko riječke luke, LNG terminal najbolji strateški potez
 
Ćorić je rekao da među zemljama članicama prevladava mišljenje da sadašnja energetska kriza s velikim skokom cijena plina i nafte još više otvara potrebu za daljnjom dekarbonizacijom i prelazak na obnovljive izvore energije kao jedinu alternativu ovisnosti o ruskom plinu i drugim energentima.
 
Izrazio je zadovoljstvo što u slučaju poteškoća s opskrbom, Hrvatska ima mogućnost uvoza nafte preko riječke luke, dok terminal za ukapljeni plin na Krku predstavlja najbolji mogući strateški potez Hrvatske u posljednjih 15-tak godina.
  
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti