Ćorić: Sve više ćemo koristiti obnovljive izvore energije, geotermalna bitan segment

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da će Hrvatska idućih godina sve više ići u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije, gdje je bitan segment geotermalna energija.

Nakon sastanka s čelnicima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, Ćorić je rekao kako Agencija za ugljikovodike radi na procjeni potencijalnih geotermalnih točaka na području cijele Hrvatske, kojih je oko 40, a dio je i na području te županije.

Naša je ideja da se iduće godine, nakon što se odrade prvi razgovori s jedinicama lokalne samouprave, na čijem se području nalaze te lokacije, krene u ispitivanje njihovog potencijala te stvaranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda u Hrvatskoj, koje se mogu koristiti za toplinarstvo, poljoprivredu, proizvodnju električne energije i zdravstveni turizam, objasnio je Ćorić.

Zadovoljan je što je lokalna samouprava u Osječko-baranjskoj županiji prepoznala potencijal koji će se diljem svijeta u idućem razdoblju sve više iskorištavati jer je geotermalna energija u odnosu prema drugim energetskim oblicima najčišći izvor za proizvodnju električne energije.

Vlada potpuno stoji iza projekta izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom "Orlovnjak"

Ćorić je istaknuo kako Vlada, u skladu sa svojom politikom gospodarenja otpadom, potpuno stoji iza projekta izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom "Orlovnjak", u blizini Antunovca.

S obzirom na stanje dokumentacije, koja je u završnoj fazi izrade, Ćorić je rekao da bi u iduće četiri godine mogla početi probna faza rada tog centra.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako će centar za gospodarenje otpadom "Orlovnjak" omogućiti da se te aktivnosti provode u skladu s europskim standardima i propisima.

Izvijestio je kako je završena prije tri godine pokrenuta studija koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora na području županije, a sufinancirana je novcem mjerodavnog ministarstva i iz europskih fondova.

Sada idemo dalje, u skladu sa smjernicama Europske unije, koja korištenje takvih izvora namjerava intenzivno podupirati iz svojih fondova, dodao je Anušić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić