Ćorić za HRT: Nema nikakvih financijskih gubitaka zbog otkazivanja Morgan Stanleyu

Englesko-francuska investicijska banka Lazard odabrana je za novog savjetnika za otkup MOL-ova udjela u Ini. Odlučeno je to na sjednici Vladina Savjeta za Inu, a ugovor vrijedan oko 9 milijuna eura trebao bi biti potpisan u sljedećih nekoliko dana. 

Prema kojim je kriterijima izabrana na natječaju u središnjem Dnevniku objasnio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Lazard je kao i svi ostali potencijalni konzultanti 2018. pristupio Vladi RH na naš poziv. U prvome valu bilo je 7 konzultanata, što smo u prvoj polovici 2018. sveli na 3 potencijalna investicijska savjetnika. Morgan Stanley je ocijenjen kao najbolji. Nakon toga sve znate. Od trenutka kada smo odabrali  Morgan Stanley Vlada je ušla u konzultacije s njima, prije svega u cilju cizeliranja budućeg ugovora, međutim na tom putu naišli smo na prepreke, različita shvaćanja pojedinih dijelova tog budućeg ugovora i zbog toga taj proces nije dovršen do kraja. U jednom smo se trenutku odlučili promijeniti sugovornika i upravo je Lazard naš izbor, objasnio je ministar.  

Ustvrdio je kako neće biti nikakvih financijskih gubitaka zbog otkazivanja Morgan Stanleyu i  potpisivanja novog ugovora.

Govorimo samo o vremenu koje smo izgubili, govorimo o našem vremenu i vremenu našeg tima, a govorimo i o živcima koje smo izgubili, da budem iskren. Međutim, s druge strane treba naglasiti činjenicu da ugovor nismo potpisali što znači da niti jednu kunu nismo potrošili, istaknuo je Ćorić.

Nije se složio s tvrdnjom da cijeli proces dugo traje i da se o njemu malo zna.

Ovo je jedan normalan proces, možemo reći da je između dva koraka prošlo nešto više vremena nego što je uobičajeno. Međutim, kao što sam već rekao, nismo uspjeli finalizirati ugovor s Morgan Stanleyjem i to smo učinili s Lazardom. Kada govorimo o procesu otkupa dionica Ine od mađarskog Mola, imajte na umu činjenicu da je Ina kompanija koja je pod posebnim povećalom već 10 godina u RH i upravo zbog toga ovaj proces ne smije nositi nikakva brzanja niti krive korake, ustvrdio je dodavši kako očekuju da u prvom kvartalu 2020. prva faza bude završena te bi se nakon toga pred drugu stranu podnijela ponuda.

Kaže kako je Vlada RH svoje nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja Inom izrazila još u prosincu 2016. godine kada je odlučeno da će se ići u otkup Molovog udjela u Ini.

Ističe da su odnosi s mađarskom Vladom kompleksni.

Mi smo u posljednje dvije godine učinili sve da te odnose relaksiramo. Sama činjenica da Mađari iskazuju interes da uđu u vlasničku strukturu LNG terminala na Krku je s naše strane dočekana pozitivno, ali RH se nada da će tu njihovu ponudu pratiti i ponuda za zakup kapaciteta na samom terminalu, kazao je Ćorić.

Na pitanje ima li i drugih zainteresiranih osim Mađara odgovorio je kako se neki razgovori vode ali da treba pričekati i vidjeti što će od svega toga biti.
 
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić