Ćorić za RTL Danas: Mjere su 'robusne', amortizirat će inflacijske učinke

Slika /Vijesti/2022/02 veljača/07 veljače/Ćorić.png

Vlada je predstavila paket mjera koje bi građanima na udaru inflacije i poskupljenja trebao olakšati život. Težak je gotovo 5 milijardi kuna, a odnosi se na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike.
 
Cilj je da svi građani lakše žive. Premijer i ministri su optimistični. Paket mjera je na stolu, a njihove efekte komentirao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u studiju RTL-a Danas.
 
Ministar je potvrdio kako Vlada smatra da je ovaj posljednji paket mjera dovoljan da se amortizira inflacijske učinke jednim dijelom te da se pomogne građanima i osigura kupovna moć, ali i s druge strane da učinak na gospodarstvo bude što manji. 
 
Kada će građani osjetiti efekte ove mjere?
 
"Građani će osjetiti efekte od 1. travnja kada će stupiti na snagu i subvencije i porezne izmjene", kazao je ministar gospodarstva.
 
Poduzetnici već plaćaju u višestruko veće račune i tvrde da se s mjerama kasni jer su oni već počeli plaćati troškove. Ministar je rekao kako je većina država Europske unije prvotno mjere usmjerila na pomoć građanima, a novi paket mjera obuhvaća i jednim dijelom poduzetnike tako da će im se sufinancirati cijena plina na godinu dana. To se odnosi na male tj. mikro poduzetnike. 
 
"Nemoguće je u potpunosti amortizirati ogroman rast plina na tržištu", tvrdi Ćorić.
 
Što se tiče smanjenja PDV-a na električnu energiju, ministar kaže kako to nije bila opcija jer je Vlada iskoristila druge mjere kako bi porast cijene struje bio znatno manji od europskog prosjeka.
 
 "Od 1. travnja prema našim procjenama doći će do najmanjeg porasta kako cijene električne energije tako i plina za kućanstva", dodao je ministar.
 
Crne liste 
 
Smanjenje PDV-a nije garancija smanjenja cijena. Na pitanje kako će se utjecati na trgovce, ministar je odgovorio da se s novim mjerama išlo na smanjenje učinka na porast cijena. 
Hoće li se raditi crne liste?
 
"Crne liste kao koncept je ideja o tome da se naše gospodarstvo i trgovci trebaju ponašati transparentno. Njihovo objavljivanje će biti u suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača u narednom razdoblju, posebice kada se približavamo ulasku u eurozonu. Ideja je da se bilo kakvo neopravdano povećanje cijena ne događa", objašnjava Ćorić i naglašava kako je uvjeren u to da će građani sami reagirati na povećanje cijena i sukladno s tim promijeniti navike kupovanja.
 
Ministar je upitan smatra li da je Vlada zakasnila s paketom mjera s obzirom da cijene rastu već mjesecima.
 
"Ovaj trenutak je izabran jer ovaj paket je dovoljno robustan da zatvori, odnosno da pokrije sve skupine u Republici Hrvatskoj. Cijene su dio paketa. Cijeli paket, po našem mišljenju, donosi vrlo izdašno porezno rasterećenje", smatra Ćorić.
 
HEP uvođenjem mjere ostaje bez 460 milijuna kuna, a manjak u proračunu, tvrdi ministar, bit će kompenziran kroz gospodarske prihode koji će, vjeruje, biti u porastu te veći od europskog prosjeka.
 
Mostova najava inicijative za opoziv
 
Ministar Ćorić se referirao na riječi Bože Petrova, ponajviše govoreći o njegovoj izjavi da ih je prozivao katastrofičarima jer su rekli da će cijena plina narasti za 70 posto, i kazao kako će cijena plina narasti na temelju novih mjera svega 20 posto za kućanstva.
 
"Moj rad se prosuđuje kontinuirano. Hrvatska je prošle godine doživjela ekonomski rast od više od 10 posto", naglasio je ministar.
 
Na pitanje da li je Domagoju Validžiću naložio da izda pozitivno mišljenje o projektu Krš - Pađene, Ćorić je odgovorio: "Uvijek se vodim istim principom, ja ni jednom svom suradniku nisam rekao učini nešto nedopušteno".
 
Dodao je da je uvijek na raspolaganju DORH-u te da ga nisu kontaktirali.
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić