„Croatia Summit 2012 – Izgradnja države i EU iskustvo“

Vlada Republike Hrvatske bit će domaćin sedme međunarodne konferencije predsjednika Vlada, ministara vanjskih poslova, kao i drugih uvaženih gostiju te predstavnika iz zemalja Europe, Sjeverne Amerike i južnog Mediterana, koja će se pod nazivom „Croatia Summit 2012 – Izgradnja države i EU iskustvo“ održati 6. i 7. srpnja 2012. godine, u Dubrovniku (Hotel „Palace“, Masarykov put 20).

U okviru konferencije raspravljat će se o trenutnim političkim, sigurnosnim i gospodarskim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Europe i šireg EU susjedstva.

Unatoč činjenici da je proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bio dug i povremeno zahtjevan, reforme provedene u okviru usklađivanja s europskim standardima dovele su do stvaranja učinkovitijih i transparentnijih institucija, te pridonijele promicanju demokracije i vladavine prava. Imajući to u vidu, hrvatsko iskustvo zasigurno može pomoći u procesu izgradnje institucija u bilo kojoj zemlji, neovisno o perspektivama ili interesu za članstvom u EU, te dati poseban doprinos postkonflitnim i tranzicijskim društvima.

Na tom tragu, sedmi Croatia Summit, pod nazivom “Izgradnja države i EU iskustvo”, zamišljen je kao platforma za razmjenu iskustava u izgradnji institucija između raznih sudionika, kako iz vladinog tako i iz nevladinog sektora. Namjera je uključiti u raspravu i zemlje južnog Mediterana, u svjetlu nedavnih razvoja događaja u toj regiji i izazova s kojima se još uvijek susreću.

Ovim putem obavještavamo redakcije o potrebi akreditacije novinara i snimatelja za medijsko praćenje skupa. Događaj će moći pratiti isključivo prethodno akreditirani novinari i snimatelji.

Akreditaciju novinara vodi Ured glasnogovornika, Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Popunjene obrasce za akreditaciju, koji se nalaze u privitku ove obavijesti, potrebno je dostaviti najkasnije do 2. srpnja 2012. godine na e-mail glasnogovornik@mvep.hr ili fax: +385-1-4569-973.

Detaljnije informacije o konferenciji naknadno će biti objavljene na internet stranici MVEP www.mvep.hr i Vlade Republike Hrvatske www.vlada.hr.

Kontakti za medije:
Ured glasnogovornika, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija tel: +385-1-4597-704; fax: +385-1-4569-973, e-mail: glasnogovornik@mvep.hr.


Press centar sa pratećom tehničkom opremom i video-prijenosom konferencije bit će organiziran u Hotelu „Palace“, Masarykov put 20, Dubrovnik.

Smještaj organiziraju i troškove smještaja snose same redakcije. Više informacija o mogućnosti smještaja može se naći na internet stranicama Turističke zajednice grada Dubrovnika www.tzdubrovnik.hr.
Radni jezik konferencije je engleski. Osiguran je simultani prijevod na hrvatski i engleski tijekom plenarnih zasjedanja.


Vize: za državljane zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u RH, potrebno je zatražiti na vrijeme u Veleposlanstvu RH u odnosnoj državi. Troškove izdavanja vize snosi podnositelj zahtjeva. Popis Veleposlanstava RH i pregled viznog sustava nalazi se na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova www.mvep.hr .



Najave