Dan oružanih snaga - položeni vijenci

U povodu Dana oružanih snaga i Dana hrvatske kopnene vojske, u spomen na poginule u Domovinskom ratu danas su kod Središnjeg križa na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, ministar obrane Berislav Rončević te izaslanstva MUP-a i Grada Zagreba.

ZAGREB, 28. svibnja 2005. (Hina) - U povodu Dana oružanih snaga i Dana hrvatske kopnene vojske, u spomen na poginule u Domovinskom ratu danas su kod Središnjeg križa na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, ministar obrane Berislav Rončević te izaslanstva MUP-a i Grada Zagreba.

Ministri Kosor i Rončević te predstavnici udruga položili su vijence i zapalili svijeće i na grobu prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana. Izaslanstvo Ministarstva branitelja počast je odalo i kod Zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju te kod Središnjeg križa na Miroševcu. Kod Zajedničke grobnice vijenac je položilo i izaslanstvo Ministarstva obrane.

U Svetištu "Sv. Mati Slobode" na Jarunu služena je misa zadušnica za sve poginule i umrle u Domovinskom ratu u nazočnosti brojnih državnih i vojnih dužnosnika.

Orkestar HV je na Trgu bana Jelačića održao prigodni koncert, a na RŠC "Jarunu" Dan Oružanih snaga obilježava se multimedijalnom prezentacijom Oružanih snaga i MORH-a, tehničko-taktičkim zborom, kulturno-umjetničkim programom i drugim aktivnostima.

U 17 sati u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" održat će se svečana akademija na kojoj će predsjednik Mesić dodijeliti činove visokim časnicima MORH-a i Oružanih snaga.

Na stadionu NK Zagreb Udruga Branitelji Hrvatske obilježila je 14. obljetnicu Prve smotre ZNG-91., polaganjem vijenca na spomen obilježje na ulazu u nogometni stadion te okruglim stolom na kojem je o stvaranju Hrvatske vojske govorio Bekir Dedić, pomoćnik ministra obrane 1991. Predstavljena je i knjiga "Čovjek i rat" generala Ive Jelića, zapovjednika IV Gardijske brigade ZNG.



Pisane vijesti