Dan Oružanih snaga RH - polaganje vijenaca

U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, 28. svibnja, visoka državna izaslanstva predvođena predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade položila su danas vijence ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana.

ZAGREB, 28. svibnja 2006. (Hina) - U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, 28. svibnja, visoka državna izaslanstva predvođena predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade položila su danas vijence ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana.

U kraćoj izjavi novinarima predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH, Stjepan Mesić naglasio je kako "sada treba
osigurati sredstva za modernizaciju opreme i naoružanja Oružanih snaga - strukturne su promjene provedene, izvršen je preustroj, a vojska je depolitizirana", rekao je Mesić.


Također je istaknuo da "Hrvatsku vojsku očekuje još jedan korak - da do kraja bude profesionalna i ona je spremna za taj korak". "Učinili smo sve što je bilo potrebno da dobijemo malu, mobilnu, dobro naoružanu vojsku", dodao je predsjednik Mesić.

Premijer Ivo Sanader naglasio je veliku ulogu Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu.

"Možemo biti ponosno na ono što je hrvatski narod ostvario u Domovinskom ratu, a prije svega na ulogu Oružanih snaga, od njihova prvog postrojavanja na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu", rekao je Sanader.

Prije točno 15 godina, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici prvi su put postrojene četiri brigade i pričuvni sastav Zbora narodne garde (ZNG), što je bila jezgra iz koje su se razvile Oružane snage Republike Hrvatske.

U spomen na 28. svibnja 1991., na stadionu u Kranjčevićevoj te uz Jarunsko jezero danas će se održati prigodni program na kojemu će se, prigodnim programom, javnosti pokazati prošlost, sadašnjoj i budućnost Oružanih snaga RH.



Pisane vijesti