Dan sjećanja na škabrnjske žrtve

Komemorativnim skupom kod Spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na mjesnom groblju kod crkve sv. Luke danas je u Škabrnji kod Zadra misom, polaganjem vijenaca i paljenjm svijeća obilježen Dan sjećanja na škabrnjske žrtve.

ŠKABRNJA, 18. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom kod Spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na mjesnom groblju kod crkve sv. Luke danas je u Škabrnji kod Zadra misom, polaganjem vijenaca i paljenjm svijeća obilježen Dan sjećanja na škabrnjske žrtve.

Mnoštvo okupljenih Škabrnjana i stanovnika ostalih mjesta i gradova u Zadarskoj županiji te brojna izaslanstva odali su počast žrtvama velikosrpske agresije na Škabrnju i prisjetili se 18. studenog 1991. kad je jugoslavenska vojska sa srpskim paravojnim postrojbama okupirala to ravnokotarsko selo.

Škabrnjskim žrtvama danas su počast odali izaslanstvo Predsjednika države predvođeno pukovnikom Vladom Čulinom, izaslanstvo Hrvatskog sabora s potpredsjednikom Lukom Bebićem na čelu, Vlade s potpredsjednikom Damirom Polančecom, Zadarske županije sa županom Ivom Grbićem, izaslanstvo udruga iz Domovinskog rata, Samostalnoga škabrnjskog bataljuna, predstavnici škabrnjske općine i ostala brojna izaslanstva.

Od dana srpske okupacije do oslobođenja mjesta u "Oluji" 1995. poginulo je 25 škabrnjskih branitelja i 57 civila, od kojih je najviše stradalo upravo 18. studenog 1991. kad su okupacijske postrojbe likvidirale više desetaka branitelja i civila nakon upada u mjesto.

U obrani i oslobađanju Škabrnje poginulo je i 10 branitelja iz zadarskog kraja, a dva civila su stradala u mjestu jer su se zatekli u selu u vrijeme napada, rekao je na komemoracijskom skupu općinski načelnik Nediljko Bubnjar.

"Ovdje nismo da sudimo, nego da se prisjećamo i iz prošlosti izvučemo pouku za budućnost. Ne smijemo zaboraviti nijednu našu nevinu žrtvu. Divljačkim napadom 18. studenog 1991. oni su poubijani na najzvjerskiji način i sjećanje na njih mora biti trajno i s dubokim poštovanjem", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Okupljenima je poručio da se "svi mi živi moramo pomiriti unatoč razlikama jer je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman upravo na pomirbi naroda ostvario veličanstvenu pobjedu hrvatskog naroda. Budimo ponosni na to ostvarenje".

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je da je današnji dan tužan dan i za Škabrnju i za Hrvatsku. "U ratu za slobodu izgubili smo puno toga i svoje najmilije, čiji je jedini grijeh bio što su voljeli svoje obitelji i Hrvatsku. Ali ovo je dan kad trebamo biti ponosni jer je Hrvatska slobodna, u njoj se bolje živi nego prije, u njoj imamo budućnost", rekao je potpredsjednik Polančec.

"Ako imamo u sebi snage, trebali bismo oprostiti, a ne suditi onima koji su počinili zločine. No, nikad, ali baš nikad, ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo", istaknuo je.

Kraćim govorima okupljenima su se obratili i zadarski župan Ivo Grbić, koji je istaknuo da je Škabrnja simbol patnje, ali i simbol pobjede i ponosa. Predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ante Martinac i zapovjednik Samostalnoga škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić rekli su da Škabrnjani nikad ne će ne samo zaboraviti nego ni oprostiti zločin koji je nad njima počinjen. Oprosta nema, niti će ga biti, onima koji su zavili Škabrnju u crno, poručio je Miljanić.

Prije skupa služena je misa u mjesnoj crkvi u središtu Škabrnje, a zatim su okupljeni i brojna izaslanstva položili cvijeće na Spomen-obilježje kod Masovne grobnice u blizini zgrade osnovne škole, u kojoj su pokopani posmrtni ostatci 29 škabrnjskih žrtava, od kojih je jedan branitelj.



Pisane vijesti