Diplomatska nota hrvatske Vlade Vijeću ministara BIH

Vlada Republike Hrvatske izražava svoje duboko nezadovoljstvo odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog Odluke o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope iz Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za čak 23 prehrambena proizvoda.

Vlada Republike Hrvatske izražava svoje duboko nezadovoljstvo odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog Odluke o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope iz Ugovora o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za čak 23 prehrambena proizvoda. Vlada RH ocjenjuje ovu odluku diskriminirajućom, budući da pogađa hrvatske izvoznike, a ne i izvoznike ostalih zemalja koje navedene proizvode izvoze na tržište BiH, premda u Hrvatskoj niti za jedan od ovih proizvoda ne postoje ni proizvodne ni izvozne subvencije. Također iskazujemo svoje žaljenje što je Odluka donesena bez predhodne najave, suprotno odredbama i duhu Ugovora o slobodnoj trgovini koji potiče suradnju i međusobne konzultacije u rješavanju spornih pitanja.

Posebno neprihvatljivim ocjenjujemo stupanje na snagu predmetne Odluke prije nego je objavljena u službenom glasilu, što je krajnje neoubičajena mjera u ovakvom tipu međunarodnih ugovora. Time se naraušavaju elementarne poduzetničke slobode i čini izravna šteta gospodarstvenicima u obje države. Očekujemo da se gospodarstvenicima neće naplaćivati carine bez razumnog roka u kojem bi o njihovom postojanju bili na primjeren način obaviješteni.

Vlada Republike Hrvastke podsjeća da su zaključcima sjednice Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini od 22. veljače 2005. obje strane dogovorile korake za pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za daljnji razvoj međusobne poljoprivredne razmjene. Stoga je Odluka Vijeća ministara BiH donesena u očekivanju skorog bilateralnog sastanka nadležnih predstavnika Republike Hrvatske i BiH, ugrozila pozitivne napore koji su do sada poduzeti i opteretila odnose naših dviju zemalja.

Vlada Republike Hrvatske izražava svoje očekivanje da će Odluka Vijeća ministara BiH biti povučena u najkraćem mogućem roku te da će se prihvatljivo rješenje za pitanje trgovinske bilance u razmjeni između Republike Hrvatske i BiH zajednički pronalaziti u okvirima utvrđenim Ugovorom o slobodnoj trgovini.



Pisane vijesti