Divulje: Sustav spreman za početak protupožarne sezone

  • Slika /Vijesti/2021/lipanj/21 lipnja/51260579887_443687cd0b_o.jpg

Predstavnici Vlade, vatrogasaca i vojske poručili su u ponedjeljak u Divuljama na početku protupožarne sezone da su se uvjerili u spremnost Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, ključnog osoblja i cijelog vatrogasnog sustava za sezonu koja je pred nama.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama,  posjetili su u ponedjeljak ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i načelnik Glavnog  stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.
 
Nakon predstavljanja rada zapovjedništva u koje se slijevaju sve informacije o požarima, poručili su da su obavljene sve pripreme za nastupajuću protupožarnu sezonu, ali i pozvali građane i turiste na budnost i dojavljivanje podataka o izbijanju požara.
 
"Uvjerili smo se u spremnost Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, ključnog osoblja i cijelog vatrogasnog sustava za sezonu koja je pred nama," istaknuo je ministar obrane Banožić.
 
Hrvatska vojska je po njegovim riječima za protupožarnu sezonu pripremila kopnene, pomorske i zračne snage.
 
Na raspolaganju do šest kanadera, jedan oštećen udarom ptice
 
Iznio je podatke po kojima je za korištenje spremno do šest kanadera, šest Air Tractora i jednog helikoptera. Oružane snage osigurat će  i do 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dva desantna broda i dvije gumene brodice.
 
Banožić je dodao da su trenutno dva kanadera i jedan Air Tractor na tehničkom pregledu te da je utvrđeno kakao je jedan od tih kanadera oštećen udarom ptice.
 
Ministar obrane je poručio da zajedničkim radom vatrogasaca, policije, vojske i svih službi uključenih u sustav Domovinske sigurnosti  možemo povećati otpornost našega društva na sve prijetnje.
 
Ministar unutarnjih poslova Božinović istaknuo je kako će Vlada nastaviti ulagati u opremanje žurnih službi među kojima su i vatrogasci. Podsjetio je kako je prošli tjedan u Zagrebu isporučena pretposljednja od ranije obećanih tranši najmodernijih vatrogasnih vozila te će se prije turističke sezone isporučiti i zadnja tranša ukupno 94 vatrogasna vozila.
 
Hrvatska dobila novac za održavanje dva kanadera
 
Izvijestio je kako su upravo dobili obavijest iz Europske komisije da nam je odobreno 1,8 milijuna eura za održavanje dva kanadera Hrvatske vojske koji će biti u sastavu zajedničkih Europskih snaga ako bude potrebe za prekograničnom akcijom.
 
Božinović je napomenuo da će MUP s Ravnateljstvom za civilnu zaštitu nastaviti raditi na povlačenju sredstava iz Europske unije u kojoj je Hrvatska prepoznata kao odgovoran partner u koji se isplati ulagati s razine Europske unije.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković izvijestio kako će ove godine u sustav biti povezano 96 kamera koje će prosljeđivati Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama informacije o požarima, a bit će angažirane i besposadne letjelice.
 
"U tijeku je zapošljavanje 1172 vatrogasca na području sedam priobalnih županija što će pridonijeti poboljšanju cjelokupnog  vatrogasnog sustava  i što bržem reagiranju na požare," kazao je Tucaković.
 

Izvor: Hina / Vlada / MORH

Pisane vijesti | Mario Banožić