Dodijeljene nagrade udomiteljima za 2019.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je u četvrtak nagrade udomiteljima za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2019. - nagrada za životno djelo dodijeljena je Aleksandri Štajduhar, a godišnje nagrade Nedeljki Bocak, Ivki Poldrugač, Ivanki Jurković i Bernardi Nadi Furjan.

Nagrađenima su prvi put dodijeljene i novčane nagrade - 5000 kuna za godišnju i 10.000 kuna za životno djelo. Poseban kriterij za dodjelu Godišnje nagrade za 2019. je pružanje socijalne usluge smještaja djeci do tri godine, a nagrada za životno djelo dodjeljuje se udomiteljima za izniman doprinos i najmanje 20 godina obavljanja udomiteljstva.
 
"Hvala svim udomiteljima na neprospavanoj noći, svakom zagrljaju, svemu što svakodnevno činite da pružite novu priliku djeci za njihovu sretniju budućnost, a odraslima kvalitetniji život i starenje", kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.
 
Naglasila je kako je novi Zakon o udomiteljstvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja, omogućio obavljanje standardnog udomiteljstva kao zanimanja, čime je udomiteljima prvi put osigurana dvostruko veća naknada za rad - od 5000 do 6500 kuna te mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Također, uvedeno je specijalizirao udomiteljstvo za djecu kojima je potreban najveći stupanj podrške.
 
Murganić je istaknula da unapređenju skrbi o djeci u Hrvatskoj doprinosi kontinuirana suradnja s Uredom UNICEF-a na području udomiteljstva, koja uključuje ujednačavanje procesa procjene i osposobljavanja za udomitelje, kao i nacionalnu kampanju "Svako dijete treba obitelj".
 
Od početka kampanje udomljeno 170 djece
 
Od početka kampanje udomljeno je 170 djece, od kojih 60 djece u dobi do tri godine, a dozvolu za obavljanje udomiteljstva dobile su 22 nove udomiteljske obitelji za djecu.
Lani je na utrci "Mliječna staza" prikupljeno 700.000 kuna u svrhu nabave dječje opreme za udomiteljske obitelji koje pružaju usluge smještaja djeci do tri godine. Dosad su u vidu jednokratne financijske podrške u iznosu od 5000 kuna odobrene potpore za 123 djece u dobi do tri godine, smještene u 97 udomiteljskih obitelji, a ukupno je raspodijeljeno 615.000 kuna.
"Niti jedno dijete ne bi trebalo odrastati u instituciji. Svako dijete treba obitelj, a to je posebno važno za najmlađu djecu jer su prve godine ključne za njihov razvoj", kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo.
 
Zahvalila je svim udomiteljskim obiteljima koje su "otvorile vrata svog doma i srca djeci" i čestitala svim nagrađenima jer su najbolji ambasadori udomiteljstva.
 
Izvor: Hina/ Vlada
 
 
 

Pisane vijesti | Nada Murganić