Dodijeljeni ugovori za projekte ukupno vrijedne 85 milijuna kuna

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ugovore o bespovratnim EU sredstvima temeljem tri natječaja, a 20 poduzetnika temeljem tih ugovora dobiva potpore u iznosu od 35 milijuna kuna za projekte čija je ukupna vrijednost 85 milijuna kuna.

Ugovore je dodijelio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a riječ je o bespovratnim EU sredstvima dobivenim temeljem natječaja "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP", zatim "Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2" i "Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i slične norme)".

Sredstva dodijeljena kroz ta tri poziva su namijenjena povećanju proizvodnje, povećanju izvoza i stvaranju novih radnih mjesta, jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (MSP) kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu te olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti MSP-ova.

6,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dodijeljeno je također i pet odluka o financiranju projekata u okviru poziva "Inovacije novoosnovanih MSP-ova - faza II", ukupne vrijednosti 8,9 milijuna kuna od čega 6,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ministar Horvat je kazao da se danas potpisani ugovori odnose na natječaje koji su raspisani krajem prošle ili početkom ove godine, što je dokaz da se skraćuju rokovi za neke natječaje te se "unutar tri ili četiri mjesec od same aplikacije dolazi do ugovora".

Inače, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u ovoj godini planira nove pozive u iznosu većem od 1,6 milijardi kuna, a uključuju komercijalizaciju inovacija proizvoda i usluga malih i srednjih poduzetnika, jačanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, itd.

FACC AG će u Jakovlju otvoriti 600 novih radnih mjesta

Horvat je ponovio kako mu je želja da se "u ovoj godini dogode minimalno tri greenfield investicije, jedna se već nazire, a o dvije koje su u završnoj fazi pripreme mudro se šuti i kada dođe do ugovora biti će predstavljene javnosti".

Naime, prošli je tjedan u Hrvatskoj boravili predstavnici austrijske kompanije FACC AG, koja će u općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji graditi tvornicu u kojoj će se proizvoditi dijelove za zrakoplove. Ta bi tvornica s radom bi trebala započeti 2021. godine, a ulaganje od 30-ak milijuna eura otvoriti će oko 600 novih radnih mjesta, najavljeno je prošli tjedan.

Predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Vjeran Vrbanec je istaknuo kako je u prethodne tri godine Hamag-Bicro kroz različite programe poticanja poduzetništva potaknuo ukupno 9,3 milijarde kuna investicija u više od četiri tisuće poduzetničkih projekata čime je osigurano otvaranje više od 14 tisuća novih
radnih mjesta.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat