Dodijeljeno 30 ugovora o energetskoj obnovi vrijednih 74 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/07 prosinac/VRH_7474-01.jpeg

Premijer Plenković naglasio je da su sredstva Europske unije ogromna financijska poluga za investicije, vezane ne samo za obnovu od potresa, već i za energetsku učinkovitost zgrada. Kao ključnu poruku istaknuo je da su energetski obnovljene zgrade one koje više štede i više vrijede te dodao da je to dugoročna investicija u jedan od 4 temeljna pravca Vladine politike, a to su digitalna tranzicija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija i ulaganje u obrazovanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na dodjeli 30 Ugovora o energetskoj obnovi javnih zgrada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na početku je zahvalio svima na dobro pripremljenim projektima, dodavši da je bila velika konkurencija na javnom pozivu vrijednom 74 milijuna eura, od čega su polovica bespovratna sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Podsjetio je da je Vlada u srpnju 2020. pregovarala Višegodišnji financijski okvir te kazao da se tada postigao veliki politički dogovor i snažan odgovor na krizu.

„Sve ovo što se danas radi je zahvaljujući političkom dogovoru na najvišoj razini Europske unije kako pomoći državama članicama nakon velikih ekonomskih posljedica pandemije covida 19“, kazao je premijer.

Sredstva EU ogromna poluga za investicije

Nastavio je da se tada uspješno dogovorila dodjela bespovratnih sredstava i vrlo povoljnih zajmova u ukupnom iznosu od 10,5 milijardi eura. Povrh toga, Hrvatska je imala i 15 milijardi eura iz redovitog sedmogodišnjeg financiranja, zajedno sa sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Istaknuo je da je to ogromna financijska poluga za investicije, vezane ne samo za obnovu od potresa, već i za energetsku učinkovitost zgrada.

„Ključna poruka: Energetski obnovljene zgrade su zgrade koje više štede i više vrijede“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da je to dugoročna investicija u jedan od 4 temeljna pravca Vladine politike, a to su digitalna tranzicija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija i ulaganje u obrazovanje.

„Čestitam svima koji ste bili spremni s kvalitetnim projektima i temeljem kriterija uspjeli u javnom pozivu“, zaključio je premijer i dodao da je današnjih 30 ugovora samo dio mozaika cjelokupne obnove.

Pisane vijesti