Dodijeljeno 38 ugovora iz programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 7,59 milijuna eura

Slika /Vijesti/2023/Studeni/14 studenog/Ministrica Vučković_Ugovori RR.jpg

Ukupna vrijednost projekata koji su dobili potpore bit će i značajno veća, jer ovisno o mjeri i postignutim uvjetima, neki su sufinancirani s 50, a neki sa 70 posto, dok će ostatak korisnici financirati vlastitim kapitalom, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na dodjeli 38 ugovora za potpore iz različitih mjera programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 7,59 milijuna eura.

"Najveći dio od danas dodijeljenih 38 potpora odnosi se na ulaganja u navodnjavanje, njih 14, tri su ulaganja u mliječne farme, dva u silose i skladišta, odnosno sjemenarsku i rasadničarsku proizvodnju, dok se preostale potpore primjerice odnose na ulaganja u obnovljive izvore energije te projekte zbrinjavanja stajskog gnojiva", izvijestila je Vučković.

"Riječ je o vrijednim investicijama koje su sukladne strateškim potrebama Hrvatske", istaknula je.

Radi se na osiguranju rasplodnog materijala i podizanja biosigurnosti

Upitana o jučerašnjem sastanku sa Stožerom za obranu hrvatskog sela, čiji predstavnici su nakon samo nekoliko minuta sastanak i napustili, Vučković je rekla da, bez želje da u ikoga "upire prstom", ljudi koji su došli na sastanak nisu bili isključivo svinjogojci.

Osvrnuvši se na zahtjeve Stožera, Vučković je ocijenila da se oni isključivo odnose na "veterinarske poslove". Po ministričinim riječima, zahtjevi su bili po točkama, a prije no što je prekinuta od predsjednika Stožera Tomislava Pokrovca, koji je tražio izjašnjavanje o zahtjevima sa "da ili ne", uspjela je reći da se slaže s točkom koja se odnosi na ulaganje u osiguranje rasplodnog materijala i podizanje biosigurnosti te da se na tome radi. S druge strane, rekla im je da, kada je riječ o zahtjevima čije bi ispunjavanje predstavljalo kršenje propisa, nitko u Hrvatskoj ne može kršiti propise. 

Puna podrška Anušiću

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučković je izrazila zadovoljstvo što je Ivan Anušić predložen za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade, apostrofirajući i Anušićevo dosadašnje upravljanje Osječko-baranjskom županijom i realizaciju brojnih vrijednih projekata, kao i činjenicu da je bio maloljetni dragovoljac Domovinskog rata.

"Svakako smo svi jako zadovoljni i možemo iskazati punu podršku i uvjerenje da će potpredsjednik HDZ-a i župan Osječko-baranjske županije sjajno obavljati svoj posao", poručila je Vučković.

Ministrica poljoprivrede izrazila je  duboku sućut obitelji Gorana Šarića koji je u subotu ujutro poginuo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao Mario Banožić. Dojučerašnjem kolegi, koji se nalazi u osječkom KBC-u, Vučković je zaželjela brz oporavak.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković