Domovinski rat i poštovanje hrvatskih branitelja pitanje je vrijednosti, morala i zdravog razuma

  • Slika /Vijesti/2021/prosinac/11 prosinca/IMG-20211211-WA0024.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Trakošćanu na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice rada Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. Uz njega je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U svome obraćanju predsjednik Vlade istaknuo je da su hrvatski branitelji za slobodu Hrvatske dali najviše što su mogli i najviše što su imali – dali su svoj život.
 
"Mnogi hrvatski branitelji dali su dijelove svoga tijela, žrtvovali su svoju budućnost, žrtvovali su budućnost svojih obitelji, njihovih bližnjih", rekao je Plenković, naglasivši da svega ovoga što se danas radi u Hrvatskoj ne bi bilo bez branitelja.
 
Prisjetio se vremena kada se razgovaralo o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i tadašnje rasprave po novinama kako su ta prave prevelika, pitalo se tko će to plaćati.
 
"U šest godina što sam na čelu Vlade, ne vidim da je Hrvatska propala", kazao je predsjednik Vlade dodavši: "Ne vidim da nema novaca za zdravstvo, da nema novaca za obrazovanje, za infrastrukuturu, za MORH i kupnju višenamjenskih borbenih aviona, za regionalni razvoj  za pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, za napraviti napor u obrazovanju u svim sektorima kojima se bavimo, a pritom ima novaca za ispravan potez rješavanja prava hrvatskih branitelja, uključivo naravno i 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide."  
 
Istaknuo je da to govori s punom odgovornošću i političkim odabirom.
 
Nema te moralne vertikale koja bi dovela u pitanje reguliranje prava hrvatskih branitelja
 

"Ono iza čega stoje hrvatski branitelji to je hrvatska država, hrvatska sloboda, dignitet Domovinskog rata, ljubav prema majkama, suprugama, djeci, prema našoj kulturi, povijesti, vjeri, identitetu", nastavio je te naglasio da to zna jer je često s braniteljima.
 
"I svaki taj susret uvijek kod mene ostavi tu jedinstvenu emociju koju svatko od vas ima i neponovljiv doprinos koji ste vi dali", rekao je.
 
Dodao je da zato ne smije biti nikoga u hrvatskom društvo koji ima problem s reguliranjem prava hrvatskih branitelja. "Nema te moralne vertikale", naglasio je Plenković.
 
Istaknuo je da sve što Vlada radi za hrvatske branitelje radi u partnerstvu, u dijalogu, a pritom  je važno i što je na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, čovjek koji zna sve istinske probleme s kojima se suočava obitelj hrvatskog branitelja.
 
"Čovjek koji je dovoljno mudar da, kada hrvatska država investira u veteranske centre, prije nego što do kraja donese građevinsko-arhitektonske odluke i prepusti izgradnju, dovede predstavnike hrvatskih branitelja , dovede hrvatske ratne vojne invalide, da vide slažu li se s  onim kako razmišljaju arhitekti i građevinari", rekao je predsjednik Vlade.
 
U pet godina godišnja izdvajanja za Ministarstvo hrvatskih branitelja povećano za oko 500 milijuna kuna

U nastavku se osvrnuo na sve što je napravljeno tijekom mandata ove Vlade, istaknuvši da su u pet godina za oko 500 milijuna kuna povećana godišnja izdvajanja za Ministarstvo hrvatskih branitelja te pobrojivši ostale važne činjenice.
 
"Donijeli smo donijeli zakon o državnim blagdanima. Taj zakon je vratio da Dan državnosti bude 30. svibnja, dan koji smo svi osjećali emocijama, slavili ga deset godina. Donijeli smo Zakon o Vukovaru, Vukovar je sada mjesto posebnoga pijeteta i 18. studenog dan je koji obilježavamo na dostojanstven način. Usvojili smo jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji. Donijeli smo zakon o nestalima, o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu. Izmijenili smo kurikulum povijesti u našem obrazovnom sustavu koji na adekvatan način tretira povijest, recentnu povijest Hrvata, a osobito Domovinski rat. Učinili smo enormni napor u traganju za nestalima", nabrojio je premijer te naglasio da taj posao još nije završen, jer je cilj pronaći baš svakoga koji se još uvijek vodi kao nestali.
 
Predsjednik je, rezimirajući što je učinjeno u ovih tridesetak godina, naglasio da je Hrvatska na pragu Schengenskog prostora, na pragu europodručja, da ima za ovo razbolje na raspolaganju  25 milijardi eura iz europskih fondova, što dosad nikad nismo imali, da je Pelješkim mostom spojila svoj teritorij, a nabavom višenamjenskih borbenih zrakoplova ojačat ćemo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
 
"Sve to radimo samo zato jer ste vi bili tu kad je bilo najpotrebnije Da nije bilo toga, ne bi bilo slobode, ne bi bilo samostalne, neovisne, međunarodno priznate i slobodne hrvatske države. Ne bi bilo demokracije. U demokraciji, bez obzira kojem političkom spektru pripada , bez obzira kakva ideološka uvjerenja ima , koliko se slagali ili ne slagali, moramo imati barem neke temeljne vrijednosti oko kojih se možemo složiti. A te temeljne vrijednosti su Domovinski rat i poštovanje hrvatskih branitelja. To nikada ne može, ne smije i ne treba biti sporno. To nikada nije financijsko pitanje, to je pitanje vrijednosti, morala, zdravog razuma", naglasio je predsjednik Vlade i zahvalio svima na svemu što su učinili, ne samo djelovanjem kroz udruge, nego još više za vrijeme Domovinskog rata.

Pisane vijesti