Drago mi je da Macron prihvaća poziv da posjeti Hrvatsku, želimo poboljšati ekonomske odnose s Francuskom

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/16 listopada/izjave za medije_hina_2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se drugog dana radnog posjeta Parizu s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronom. Uoči sastanka, u zajedničkoj izjavi za medije predsjednik Vlade Plenković zahvalio je na pozivu te izrazio suosjećanje u povodu velikih poplava koje su pogodile Francusku.

Naglasio je da između Francuske i Hrvatske postoji jako mnogo interesa za bilateralnom i strateškom suradnjom. Zahvalio je predsjedniku Francuske Macronu na prihvaćanju poziva da posjeti Hrvatsku. 

"Izuzetno mi je drago da ste prihvatili moj poziv. Ne samo da će se dogoditi nešto vrlo bitno za naše odnose, nego ćemo moći dalje produbiti pitanja vezana za cijelu Europsku uniju. Siguran sam da će taj posjet, kao i naš razgovor, poboljšati ekonomske odnose", kazao je. 

Poručio je pritom da će se nastaviti raditi na jačanju suradnje na području kulture. 

O Bosni i Hercegovini te Brexitu

Plenković je naglasio da bi želio razgovarati o pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu, u povodu Općih izbora u toj zemlji. 

"U BiH je hrvatski narod jedan od konstitutivnih naroda i mislimo da je ovo što se sada dogodilo otišlo malo dalje od onih ideja koje su bile na samom početku stvaranja Federacije BiH", kazao je.

Naglasio je da će se na sastanku razgovarati i o drugim temama - migrantskoj krizi i Brexitu. 

"Bilo bi važno tijekom ovog tjedna dogovoriti sporazum da ne bi došlo do Brexita, a bez potpisanog sporazuma", dodao je.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je nadu da će Francuska podržati Hrvatsku u ulasku u schengensku zonu. 

"Hrvatska će 2020. godine postati predsjedateljica Europske unije. Nadam se da ćemo moći te ciljeve realizirati i prije, te nastaviti intenzivno raditi na različitim pitanjima", zaključio je.

Macron: Zahvaljujem na pozivu i uskoro dolazim u Hrvatsku

Predsjednik Francuske Republike Macron zahvalio je premijeru Plenkoviću na pozivu da posjeti Hrvatsku. Pritom je podsjetio da već 18 godina nije bilo posjeta na toj razini te istaknuo da će poziv prihvatiti i uskoro doći u Hrvatsku."Izuzetno mi je drago da posvećujete veliko zanimanje našoj zemlji i kulturi", kazao je. 

"Željeli bismo potaknuti Hrvatsku da uđe u schengensku zonu i eurozonu. Želio bih, također, da razgovaramo o zapadnom Balkanu, gdje imamo zajedničke interese te smatramo da možemo napredovati. Možemo donijeti određene stavove koji će pridonijeti stabilnosti. Postoji nekoliko različitih pitanja, interesi su isti", rekao je.

Hrvatska je sportska nacija

Predsjednik Francuske Republike Macron prisjetio se susreta nogometnih reprezentacija Francuske i Hrvatske u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

"Još jednom ponavljam koliko mi je drago na hrabrosti, ustrajnosti i sposobnostima koje je pokazala vaša momčad. Vidio sam koliko ste izuzetni. Imate izuzetne sportaše i u tenisu. Hrvatska je sportska nacija", poručio je Macron.

Foto: Hina

Pisane vijesti