Dubrovnik: početak radova na dionici Dubrovnik - Doli autoceste A1

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/dubrovnik_pocetak_radova_na_dionici_dubrovnik_doli_autoceste_a1.jpg

DUBROVNIK/OSOJNIK, 11. svibnja 2009. (Hina) - Na lokaciji budućeg čvora Dubrovnik kod mjesta Osojnik danas je potpisan ugovor o građenju i početku radova na izgradnji dionice autoceste Dubrovnik - Doli, koja je dio autoceste A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, kao i ugovor o izgradnji brze ceste Đonta Doli - čvor Doli.

Radove na izgradnji dionice autoceste otvorio je premijer Ivo Sanader koji je istaknuo kako hrvatska Vlada u vrijeme recesije neće zaustavljati infrastrukturne projekte nego će ih nastaviti, jer upravo su oni garancija za radna mjesta i sigurne plaće.

Ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi oko 3,67 milijardi kuna s rokom izgradnje trase i objekata od 30 mjeseci.

Dionica Doli - Dubrovnik, dužine je 29,6 kilometara, imat će 30 objekata, od toga 10 viadukata, tri nadvožnjaka, osam podvožnjaka i devet tunela.

Dionica brze ceste Đonta Doli - čvor Doli dužina je 4,5 km, projektirana je kao dvosmjerna šesterotračna prometnica, a imat će šest objekata - tri viadukta, dva podvožnjaka i tunel.

Otvarajući radove premijer Sanader je kazao kako smo izgradnju ove ceste dužni i prema Dubrovniku i prema braniteljima koji su ga branili.

"Izgradnja ceste do Dubrovnika vraćanje je duga hrvatskom jugu i nema toga tko će nas spriječiti da bi je završili kao i toga tko bi spriječio da izgradimo Pelješki most", kazao je premijer Sanader.

Podsjetio je kako se u bivšoj Jugoslaviji vodila antihrvatska politika pa umjesto toga da je već davno bila izgrađena autocesta Zagreb - Dubrovnik njezinim je novcem bila izgrađena pruga Beograd - Bar.

Istaknuo je kako hrvatska Vlada u vrijeme recesije neće zaustavljati infrastrukturne projekte, kako bi to neki željeli, nego će ih nastaviti, jer upravo su oni garancija za radna mjesta i sigurne plaće.

Komentirajući odnose sa Slovenijom premijer Sanader kazao je kako će Republika Hrvatska ući u EU, a neće dati ni centimetar hrvatske zemlje.

Pozvao je slovenske turiste da i ove godine dođu ljetovati na hrvatski Jadran, gdje će biti kao i uvijek dragi gosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je da projekt izgradnje Pelješkog mosta i autoceste do Dubrovnika podupire cijela Hrvatska i da je to razvojni projekt koji je temelj za bilo koji drugi razvoj.

Također je podsjetio da je Hrvatska od osamostaljenja izgradila više tisuća kilometara autocesta te kako će i dalje tako nastaviti.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i državni tajnik za more Branko Bačić, županica dubrovačko-neretvanska Mira Buconić, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, načelnik općine Dubrovačko Primorje Nikola Dobroslavić te direktor Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo.

Radove na početku izgradnje blagoslovio je biskup dubrovački mons. Želimir Puljić.



Pisane vijesti