DZS: U trećem tromjesečju 54 tisuće zaposlenih više nego lani

U trećem tromjesečju u Hrvatskoj je bilo 1,68 milijuna zaposlenih, što je 54 tisuće osoba više nego u istom razdoblju lani, dok je broj nezaposlenih pao za 34 tisuće, na 166 tisuća, pokazuju podaci iz Ankete o radnoj snazi koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Anketu o radnoj snazi DZS provodi tromjesečno, a na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO) te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Po podacima iz Ankete, u trećem je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj bilo 1,68 milijuna zaposlenih osoba, što je 50 tisuća više nego u drugom ovogodišnjem kvartalu, a 54 tisuće više u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u razdoblju od srpnja do rujna ove godine iznosila je 47,5 posto, što je na tromjesečnoj razini porast za 1,5 postotnih bodova, a na godišnjoj za 1,8 postotnih bodova.

Stopa nezaposlenosti istodobno je, pak, pala na 9 posto, u usporedbi sa 11 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju, odnosno 10,9 posto u trećem kvartalu prošle godine.  

Po podacima iz Ankete, u trećem je tromjesečju u Hrvatskoj bilo 3,544 milijuna radno sposobnog stanovništva, starijih od 15 godina, od čega je 1,849 milijuna aktivno, a 1,695 milijuna neaktivno stanovništvo.

Statistika pritom pokazuje da broj radno sposobnog stanovništva od prvog tromjesečja prošle godine iz kvartala u kvartal pada. Za četiri tisuće osoba pao je u trećem tromjesečju ove u odnosu na tromjesečje prije, dok je za 19 tisuća smanjen broj radno sposobnog stanovništva na godišnjoj razini.

Na godišnjoj se razini bilježi nešto veći pad broja neaktivnog od aktivnog stanovništva. Neaktivnih je u trećem tromjesečju ove godine bilo 39 tisuća manje nego u istom razdoblju lani, dok je aktivnih bilo 20 tisuća manje.

Stopa aktivnosti, odnosno postotni udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u trećem tromjesečju ove godine iznosi 52,2 posto i viša je nego u istom razdoblju lani kada je bila 51,3 posto. 

"Neujednačenost na tržištu rada koja se odražava pozitivnim kretanjima u nezaposlenosti (i zaposlenosti), uz smanjenje broja radno aktivnog stanovništva, odražava niz drugih čimbenika koji nisu isključivo vezani za zapošljavanje. I posljednje ovogodišnje tromjesečje vjerojatno će potvrditi nastavak duboko ukorijenjenih strukturnih problema na domaćem tržištu rada, uz uobičajeno sezonsko povećanje broja nezaposlenih osoba", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

(Hina)
 

Vijesti iz medija