Dzurinda Zagrebu nudi pomoć vrhunskih pregovarača

Slovačka Hrvatskoj nudi pomoć svojih vrhunskih stručnjaka kako bi brzo obavila pregovore o članstvu u Europskoj uniji te konkretan prijedlog za približavanje NATO-u, rekao je u četvrtak u Zagrebu slovački premijer Mikulaš Dzurinda nakon sastanka sa svojim domaćinom, hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Slovačka Hrvatskoj nudi pomoć svojih vrhunskih stručnjaka kako bi brzo obavila pregovore o članstvu u Europskoj uniji te konkretan prijedlog za približavanje NATO-u, rekao je u četvrtak u Zagrebu slovački premijer Mikulaš Dzurinda nakon sastanka sa svojim domaćinom, hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Dzurinda je došao u službeni posjet Hrvatskoj kao prvi premijer otkako je Zagreb 3. listopada otvorio pregovore s EU-om, što je Sanader posebice pozdravio jer je "Slovačka zaista davala punu potporu Hrvatskoj od samih početaka ... u svim fazama, a posebno premijer Dzurinda".

U zajedničkoj izjavi novinarima slovački se gost osvrnuo na sam datum 3. listopada kazavši da toga dana u Europi nije bilo baš puno ljudi koji su vjerovali da će Zagreb početi pregovore.

"Ali nas dvojica (Dzurinda i Sanader) vjerovali smo u to i na tome smo radili", rekao je, te čestitao hrvatskome narodu na uspjehu.

Od "ružnog pačeta" među tranzicijskim zemljama Slovačka se krajem 90-ih prometnula u "uzornog učenika" i nakon izborne pobjede koalicije na čelu s Dzurindom brzo se kvalificirala za članstvo, u rekordnom roku provela pregovore i 2004. postala punopravna članica EU-a i NATO-a.

"Došao sam s ponudom naše vrhunske ekipe pregovarača ... spremnih i voljnih surađivati", rekao je Dzurinda, a Sanader odgovorio da je "Slovačka bila jedna od najefikasnijih zemalja" čiji primjer Hrvatska želi slijediti.

Slovačka je iskazivala trajnu potporu Hrvatskoj u njezinim euroatlantskim težnjama, a Dzurinda je u rujnu bio među osam premijera demokršćanskih i konzervativnih stranaka koji su tražili da Zagreb
istog mjeseca počne pregovore.


"Dzurinda je jedan od onih državnika koji razumiju kontekst ... i nužnost da Hrvatska ide prema Europskoj uniji, ali naravno i da mora biti ostavljena otvorena perspektiva punopravnog članstva i svim drugim zemljama u istočnoj Europi", kazao je nadalje Sanader.

Na pitanje slovačkih novinara kada misli završiti pregovore, Sanader je odgovorio da Hrvatska vjeruje kako će njezini kandidati punopravno sudjelovati na izborima za Europski parlament u lipnju 2009., a na sugestiju o možda preoptimističnoj prognozi odgovorio je da ne poznaje nijednog pesimista koji je uspio.

Članstvo neke zemlje u EU-u "nije samo pitanje novca, to je prije svega pitanje sigurnosti", jer "samo u sigurnoj zemlji i u sigurnoj Europi imamo pretpostavke za razvoj", rekao je Dzurinda koji je Zagrebu donio i konkretan prijedlog kako se "što efikasnije i što brže približiti i NATO savezu".

Ne iznoseći pojedinosti prije nego o planu razgovara sa svojim domaćinom, otkrio je tek da se prijedlog odnosi na jačanje pozicija i kapaciteta u odnosu na pregovore sa Sjedinjenim Državama i Europom.

Taj dio razgovora ostavljen je za kasnije, jer je slovačko izaslanstvo kasnilo u dolasku zbog magle koja je ometala slijetanje zrakoplova, što je dovelo do promjena u službenom programu.

Dzurinda, premijer od 1998. godine kada je dužnost preuzeo od Vladimira Mečiara koji je dominirao slovačkom politikom od pada komunizma 1989. godine, službeno je posjetio Zagreb i 2000. godine, a u nastavku službenog posjeta sastao se s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.



Pisane vijesti