Ekonomska klima u EU i Hrvatskoj poboljšana u ožujku

Slika /Vijesti/2015/ožujak/30 ožujak/shutterstock_142778230.jpg

Ekonomska klima u Hrvatskoj ponovo je poboljšana u ožujku, peti mjesec zaredom, a poboljšanje je zabilježeno i na razini Europske unije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u ožujku na 116,7 bodova, sa 115,5 bodova u veljači. Time je njegov rast nastavljen peti mjesec zaredom, pokazuje izvješće EK objavljeno u ponedjeljak.

Najsnažnije je porastao pokazatelj povjerenja u maloprodaji, za 6,2 boda, na 5,1 bod. Osjetno je poboljšano i povjerenje potrošača, za 3,4 boda, na minus 23,5 bodova. Poboljšana su očekivanja i u proizvodnom sektoru i to za 2,7 boda, na 1,8 bodova.

Najviše je pak oslabio povjerenje u uslužnom sektoru čiji je indeks kliznuo za četiri boda, na 5,9 bodova, a pogoršano je i ono u građevinskom sektoru, za 1,5 bodova, na minus 30,3 boda.

Na razini Europske unije ekonomska je klima je također poboljšana u ožujku, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,9 bodova, na 106,1 bod. Time je indeks porastao četvrti mjesec zaredom.

Najsnažnije je poboljšano povjerenje u maloprodaji, uz rast odgovarajućeg indeksa za 2,7 bodova, na 2,2 boda. Izrazitije je poboljšano i raspoloženje potrošača, čiji je indeks porastao za 2,6 bodova, na minus 1,8 bodova. Osjetno blaži rast zabilježili su indeksi povjerenja u industrijskom i uslužnom sektoru, za 0,3 odnosno 0,1 bod.

Raspoloženje je pogoršano samo u građevinskom sektoru, uz pad odgovarajućeg indeksa za 1,4 boda.

U eurozoni u cjelini ESI je u ožujku porastao za 1,6 bodova, na ukupno 103,9 bodova. Najsnažniji je motor bilo poboljšano raspoloženje među potrošačima, čiji je indeks porastao za tri boda. Poboljšanje je zabilježeno i u svim ostalim sektorima u rasponu od 0,6 do 1,7 bodova.

Među vodećim je gospodarstvima najviše poskočio talijanski indeks, za 2,4 boda. Slijede Njemačka i Španjolska s rastom indeksa od 1,8 odnosno 1,7 bodova, te Nizozemska i Francuska s nešto slabijim skokom indeksa, od 0,9 odnosno 0,4 boda.

Odvojeno je istraživanje EK o poslovnoj klimi u eurozoni u ožujku pokazalo blago poboljšanje u odnosu na veljaču, iskazano u rastu odgovarajućeg indeksa (BCI) za 0,14 boda, na 0,23 boda.

(Hina)



Vijesti iz medija | Ekonomija