EPP: čvrsta jamstva za hrvatsko članstvo u EU-u

BRUXELLES,19. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu dobila "čvrsta jamstva" čelnika Europske pučke stranke da se negativni ishod irskog referenduma neće odraziti na Hrvatsku i dovesti u pitanje njezin pristup u Uniju, nakon što ona obavi svoj dio posla, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Europska pučka stranka čvrsto stoji na stajalištu da se sve aktualne nedaće koje se vezuju uz negativni ishod irskog referenduma ne mogu i neće reflektirati na Hrvatsku tako da se dovede u opasnost njezin pristup u EU, nakon što mi obavimo naš dio posla, završimo pregovore i druge stvari poput održavanja referenduma u Hrvatskoj o članstvu u Uniji", izjavio je Sanader nakon sastanka čelnika EPP-a, koji su okupili u Bruxellesu uoči summita EU-a.

Čelnici EPP-a usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da "rezultat irskog referenduma ne bi trebao imati nikakva utjecaja na pristupne pregovore s Hrvatskom. Naprotiv, kroz uspješne pristupne pregovore s Hrvatskom, Europska unija šalje važnu poruku da se politika proširenja nastavlja na temelju čvrstih i preciznih kriterija koji jamče punu pripremljenost kandidatske zemlje za članstvo u EU-u".

Na sastanku EPP-a sudjelovalo je 11 premijera ili predsjednika zemalja članica, nekoliko ministara i članova vlade, oporbeni čelnici te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

"Bio sam više nego ugodno iznenađen brojem premijera, potpredsjednika vlada, ministara i svih koji su sudjelovali na sastanku, a koji su izrijekom spomenuli Hrvatsku. Nismo se nadali tolikom broju, dakle, gotovo svi izrijekom su spomenuli Hrvatsku od njemačke kancelerke Angele Merkele i nadalje do predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa i ostalih, rekavši da je Hrvatska sigurna onda kad završi pregovore", rekao je premijer Sanader.

U zajedničkoj deklaraciji EPP-a izraženo je zadovoljstvo daljnjim napretkom u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i "puna potpora svim naporima usmjerenim na zaključivanje tih pregovora tijekom mandata sadašnje Europske komisije".

"Potičemo sve uključene strane da intenziviraju svoj rad kako bi se ti pregovori završili što je prije moguće. Očekujemo da Hrvatska do kraja lipnja ispuni sve kriterije koje je postavio predsjednik Europske komisije Barroso. Pod pretpostavkom da Hrvatska to ispuni, tražimo od Komisije da pripremi uvjetni kalendar za zaključivanje tehničkih pregovora s Hrvatskom 2009. godine. EPP je uvjeren da će Hrvatska biti uskoro 28. članica Europske unije, na korist svih hrvatskih građana i cijele Unije", kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika EPP-a.



Pisane vijesti