EPP pozdravljaju perspektivu članstva Hrvatske u NATO-u i EU-u

Čelnici Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih pučana i demokršćana, pozdravili su u četvrtak navečer u Helsinkiju perspektivu članstva Hrvatske u EU i NATO-u.

HELSINKI,19. listopada 2006.(Hina) - Čelnici Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih pučana i demokršćana, pozdravili su u četvrtak navečer u Helsinkiju perspektivu članstva Hrvatske u EU i NATO-u.

"Priznajući i podržavajući punopravno članstvo Hrvatske u NATO-u, kao zasluženi okvir za hrvatski napredak i doprinos euro-atlantskoj zajednici, summit EPP-a poziva svoje članice da se angažiraju u pripremama odluka NATO-a u Rigi s ciljem članstva Hrvatske u NATO-u 2008. godine", kaže se u rezoluciji o Hrvatskoj, koju su jednoglasno usvojili čelnici EPP-a na summitu u Helsinkiju.

Na summitu EPP-a u helsinškome hotelu Kaemp sudjelovali su premijeri osam zemalja članica: Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Fredrik Reinfeldt Švedska, Wolfgang Schuessel (Austrija), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija) te predsjednik Europske komisije Barroso.

"Ističući važnost transatlantskog partnerstva, EPP smatra da će članstvo Hrvatske u EU-u pozitivno pridonijeti jačanju Unije i potaknuti pozitivan razvoj u osiguranju trajne arhitekture stabilnosti u jugoistočnoj Europi", kaže se u rezoluciji.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo usvojenom rezolucijom, "kojom se daje jasna potpora ulasku Hrvatske u NATO i EU".

Sanader je rekao da je imao i bilateralni razgovor s predsjednikom Europske komisije Barrosom, koji mu je "još jednom potvrdio da će Hrvatska biti 28. članica EU-a kada ispuni uvjet i završi pregovore".

Sanader je uoči summita imao sastanak s predsjednikom EPP-a Wilfriedom Martensom. "U svakom slučaju želimo Hrvatsku kao članicu EU-a prije sljedećih izbora za Europski parlament 2009. godine", rekao je Martens nakon radnog ručka s premijerom Sanaderom.



Pisane vijesti