EPP za raspravu o Hrvatskoj na summitu EU-a

Premijeri desetak država iz redova Europske pučke stranke, koji su se sastali u utorak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, zauzeli se da se o Hrvatskoj raspravlja na summitu EU-a, koji je navečer počeo u Bruxellesu.

MEISE, 22. ožujka 2005. (Hina) - Premijeri desetak država iz redova Europske pučke stranke, koji su se sastali u utorak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, zauzeli se da se o Hrvatskoj raspravlja na summitu EU-a, koji je navečer počeo u Bruxellesu.

"Postignuta je skoro puna suglasnost da se barem na neformalnom dijelu summita EU-a raspravlja" o odgodi pregovora s Hrvatskom, rekao je slovenski premijer Janez Janša nakon završetka stranačkog skupa u Meiseu.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo raspravom o Hrvatskoj. "Gotovo svi premijeri izrazili su potporu hrvatskim ambicijama da pregovori što prije započnu", rekao je Sanader.

"Mislim da smo potvrdili hrvatsku vjerodostojnost, koja je došla do punog izražaja i s optimizmom gledamo naprijed", rekao je Sanader, dodajući da je rasprava o Hrvatskoj trajala više od sat vremena.

Slovenski premijer Janša je rekao da se od rasprave na summitu EU-a mogu očekivati "upute ministrima koji su donijeli odluku o odgodi, da na idućem sastanku to bolje definiraju i da dorade način provjere
hrvatske suradnje s Haškim sudom jer to sada visi u zraku".


Predsjednik EPP-a Wilfried Martens ponovio je poziciju svoje organizacije da "Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom",
dodajući da je vrlo važno da "provjeru te suradnje obavi sama EU". "Drugim riječima nije dovoljno osloniti se samo na indicije glavne haške tužiteljice Carle del Ponte".


Jedini disonantni ton na sastanku čelnika EPP-a bio je onaj nizozemskog premijera Jan-Petera Balkenendea, ali, rekao je Martens, "on nije iznosio vlastito stajalište, nego je izrazio mišljenje većine u nizozemskom parlamentu, koja sumnja u hrvatsku suradnju s Haškim sudom".



Pisane vijesti