Erlić: Više od 400 milijuna eura za sustav zaštite i spašavanja

Slika /Vijesti/2023/Rujan/17 rujna/Ministar Erlić sustav zaštite i spašavanja.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić najavio je da će u idućih nekoliko godina biti uloženo više od 400 milijuna eura u jačanje sustava zaštite i sprječavanja rizika od eventualnih havarija i prirodnih katastrofa.

"Osigurano je više od 400 milijuna eura za promicanje prilagodbe klimatskim promjenama i sprječavanje rizika od katastrofa te jačanja otpornosti" rekao je Erlić u Dugom Ratu na svečanosti otvaranja novog vatrogasnog doma.

Sredstva se, napomenuo je neće odnositi samo na vatrogastvo nego za širi spektar ulaganja u sustav zaštite i spašavanja, kao što su nova tehnologija, oprema te zaštita od poplava.

Erlić je istaknuo da je jačanje sustava spašavanja i zaštite jedan od strateških prioriteta Vlade.

"Važno je u mirnodopskom razdoblju ulagati u jačanje tog sustava kako bi se moglo pravovremeno reagirati onda kad nam pomoć bude najpotrebnija", kazao je Erlić, spomenuvši da su diljem svijeta prirodne katastrofe i havarije sve učestalije.

Vlada će u idućih pet mjeseci raspisati natječaj za vatrogastvo vrijedan 70 milijuna eura

Vlada će po njegovim riječima u idućih pet mjeseci raspisati natječaj za vatrogastvo vrijedan 70 milijuna eura.

Za danas otvoreni vatrogasni dom rekao je da je važan sigurnosni resurs u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji će u slučaju potrebe brzo reagirati.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je da su vatrogasci iz Dugog rata zaslužili takav dom jer imaju bogatu tradiciju dugu 80 godina i pomažu gdje god je potrebno.

Izgradnja novog doma stajala je gotovo dva milijuna eura, a financirale su je Općina Dugi Rat i Splitsko-dalmatinska županija.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti