Europa se mora reformama izvući iz krize

Europa prolazi kroz teške trenutke iz kojih se može izvući samo reformama koje trebaju provesti hrabri i odvažni političari, mora ustrajati na svojim temeljnim vrijednostima slobode i demokracije i približiti se vlastitim građanima, bila je glavna poruka koju su uputili čelnici Europske pučke stranke (EPP) na početku svog dvodnevnog kongresa u četvrtak poslijepodne u Rimu.

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Europa prolazi kroz teške trenutke iz kojih se može izvući samo reformama koje trebaju provesti hrabri i odvažni političari, mora ustrajati na svojim temeljnim vrijednostima slobode i demokracije i približiti se vlastitim građanima, bila je glavna poruka koju su uputili čelnici Europske pučke stranke (EPP) na početku svog dvodnevnog kongresa u četvrtak poslijepodne u Rimu.

Europska unija treba biti jednostavnija, bez toliko birokracije i bliža građanima, rekao je u svojem govoru predsjednik EPP-a i bivši belgijski premijer Wilfried Martens.

"Europska pučka stranka ima snage transformirati krizu u novi elan, u Europu punu entuzijazma u cijelom društvu, a ne samo među političarima. EPP ima snage ponovno dati dušu Europi", rekao je Martens, dodavši kako su Europi sad potrebni političari koji će zagovarati zajedničke projekte jer jedino oni mogu vratiti povjerenje građana u EU.

Domaćin skupa, talijanski premijer Silvio Berlusconi, ukazao je na vrijednosti na kojima počiva njegova stranka rekavši kako su snaga naroda i vjera nadjačali totalitarne režime u Europi.

"Nacizam, fašizam i komunizam izgubili su rat koji su nametnuli čovječanstvu, jer su se naše vrijednosti, vrijednosti života, demokracije i slobode pokazale snažnijima od njihovih utopija. Te vrijednosti nastavljaju inspirirati izgradnju novog milenija", rekao je Berlusconi.

Austrijski kancelar i predsjedatelj Europskog vijeća Wolfgang Schuessel rekao je kako se ljevica ruga demokršćanskim i drugim desno orijentiranim strankama kad ističu svoje temeljne vrijednosti - obitelj, slobodu i demokraciju. "No, mi trebamo te temeljne vrijednosti jer bez njih Europa ne postoji", rekao je Schuessel. "Tip reforme koji treba Europi i koji može provesti EPP je onaj koji je u Njemačkoj izazvala Angela Merkel", rekao je Schuessel.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso za govornicom kongresa EPP-a je također naglasio kako su sloboda i pluralizam u Europi temelj njezina napretka i naglasio je nužnost promjena i modernizacije politike kako bi se Europa izvukla iz krize. Europski građani užasnuti su birokratiziranošću europskih institucija i zato je jedna od temeljnih stvari njihovo pojednostavljivanje i približavanje građanima, rekao je Barroso.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koju je predsjednik EPP-a Martens najavio kao osobu koja je u kratko vrijeme uspjela "promijeniti mentalitet" u svojoj zemlji, rekla je kako su na krizu u Europi utjecale mnoge stvari među kojima je i veliko povećanje broja članica. I ona je ponovila stajališta prethodnih govornika o načinima izlaska iz krize, napomenuvši kako je proširenje Europe bila jedina moguća opcija. "Pobjeda slobode mogla se jedino ostvariti proširenjem EU", rekla je Merkel.

Svi govornici istodobno su čestitali 30. obljetnicu osnutka Europske pučke stranke rekavši kako je ona od "malog djeteta" postala odrasla osoba velike snage koja se ogleda i u činjenici da je najbrojnija parlamentarna frakcija u Europskom parlamentu. Također su redom izražavali najbolje želje talijanskom premijeru Berlusconiju za uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima, a kako je rekao predsjednik EPP-a Martens, i odluka da se kongres EPP-a održi u Rimu i izraz je potpore predsjedniku talijanske vlade.

Prva plenarna sjednica nastavlja se govorima premijera zemalja članica EU iz redova EPP-a te drugih stranačkih uglednika, a sudionicima će se obratiti i hrvatski premijer Ivo Sanader.



Pisane vijesti