Otvoren 17. Kongres Europske pučke stranke

Europska pučka stranka (EPP) u četvrtak je počela dvodnevni Kongres u Rimu na kojem će izabrati novo čelništvo stranke i obilježiti 30. obljetnicu svojega osnutka.

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Europska pučka stranka (EPP) u četvrtak je počela dvodnevni Kongres u Rimu na kojem će izabrati novo čelništvo stranke i obilježiti 30. obljetnicu svojega osnutka.

EPP je krovna organizacija europskih demokršćanskih i konzervativnih stranaka, a najsnažnija je politička grupacija u Europskom parlamentu iz čije je obitelji trenutačno 11 predsjednika zemalja članica EU i sedam iz onih koje to još nisu, te devet povjerenika u Europskoj komisiji, uključujući i predsjednika EK-a Josea Manuela Barrosa.

Hrvatska vladajuća stranka HDZ od 2004. godine ima status pridružene članice, a u EPP-u su još kao promatrači HSS i DC.

Glavni je cilj Kongresa koji se održava pod sloganom "Naš cilj, vaša Europa", dati novi poticaj Europskom projektu i iznijeti prijedloge za nadvladavanje teškoća u kojima se EU našla nakon referendumskog neuspjeha Europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj.

Prvu plenarnu sjednicu otvorit će izlaganjima glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez Isturiz i predsjednik Parlamentarne frakcije EPP-ED u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering.

Delegatima će se potom obratiti domaćin skupa talijanski premijer Silvio Berlusconi, predsjednik EPP-a Wilfried Martens, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Europskog vijeća i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

Nakon njih govorit će i ostali predsjednici vlada zemalja članica EU nazočni na skupu, a o potrebi što skorijeg završetka pregovora između EU i Hrvatske o punopravnom članstvu skupu će se obratiti i hrvatski premijer Ivo Sanader.

On je uoči sjednice ocijenio kako je činjenica da je njegov govor uvršten u dnevni red Kongresa zajedno s premijerima zemalja članica EU-a još jedno veliko priznanje za Hrvatsku kojim je on izrazito počašćen.

"Iznimno sam počašćen time što je u dnevni red stavljen i moj govor iako su govori premijera zemalja koje nisu u EU predviđeni za sutra", rekao je Sanader hrvatskim novinarima koji prate njegovo sudjelovanje na 17. kongresu EPP-a uoči njegova otvaranja.

Istodobno s održavanjem prve plenarne sjednice trajat će i izbori za novog predsjednika europskih pučana, čije će ime biti objavljeno na kraju prvoga radnog dana dvodnevnog kongresa.



Pisane vijesti