Predsjednik Vlade na Kongresu Europske pučke stranke u Rimu

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u četvrtak je u Rimu ocijenio kako je činjenica da je njegov govor uvršten u dnevni red Kongresa Europske pučke stranke (EPP) zajedno s premijerima zemalja članica EU-a još jedno veliko priznanje za Hrvatsku kojim je on izrazito počašćen.

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u četvrtak je u Rimu ocijenio kako je činjenica da je njegov govor uvršten u dnevni red Kongresa Europske pučke stranke (EPP) zajedno s premijerima zemalja članica EU-a još jedno veliko priznanje za Hrvatsku kojim je on izrazito počašćen.

"Iznimno sam počašćen time što je u dnevni red stavljen i moj govor iako su govori premijera zemalja koje nisu u EU predviđeni za sutra", rekao je Sanader hrvatskim novinarima koji prate njegovo sudjelovanje na 17. kongresu EPP-a uoči njegova otvaranja.

Europska pučka stranka u četvrtak i petak održava Kongres na kojem će izabrati novo čelništvo stranke i obilježiti 30. obljetnicu svojega osnutka.

Sanader je novinarima rekao kako će u svom govoru još jednom istaknuti privrženost Hrvatske vrijednostima EU-a i napomenuti kako će Hrvatska za koju godinu kad završi pregovore biti spremna za punopravno članstvo.

"Tad ćemo i očekivati pozitivnu odluku o punopravnom članstvu Hrvatske unatoč činjenici da je Europa trenutačno u određenoj krizi i razmatranju procesa daljnjeg proširenja", kazao je Sanader.

Upravo u tom cilju HDZ je zajedno s još nekoliko pučkih stranaka iz Europe predložio i u hitan postupak uvrstio Rezoluciju o ubrzanju procesa primanja Hrvatske u punopravno članstvo.

"Jutros je na Političkom birou, najvažnijem tijelu EPP-a jednoglasno prihvaćen prijedlog Rezolucije o kojem će Kongres raspravljati sutra", pojasnio je premijer.

Posebno je naglasio kako je riječ o tzv. "hitnoj" Rezoluciji,instrumentu koji se koristi samo u iznimnim prilikama i da je tim važnije da je Politički biro EPP-a jednoglasno stao iza nje.

"Kongres o Rezoluciji glasuje sutra i ako je prihvati, to će značiti da sve stranke koje pripadaju obitelji EPP-a, najsnažnije grupacije u Europskom parlamentu, ubuduće neće dovoditi status Hrvatske u pitanje, već će jedina opcija biti punopravno članstvo", rekao je Sanader.

To se u Rezoluciji jasno traži kao i to da se svaka zemlja u pregovorima tretira individualno, dodao je.

To znači da je nama u ovom trenutku važno, uza svo dužno poštovanje prema našim prijateljima u Turskoj, da Hrvatska počne pregovore voditi neovisno od nje, i zato ću i na ovom skupu tražiti podršku za razdvajanje pregovora, kazao je predsjednik hrvatske Vlade.

Prema njegovim riječima sasvim je logično da jedna zemlja ne treba ovisiti o drugoj i da je treba ocjenjivati prema individualnoj spremnosti za članstvo, što je i politika EU-a.

Podsjetio je kako su među zemljama koje su na kraju ušle zajedno u EU prošlog svibnja postojale razlike i da se nisu međusobno čekale pa tako ne bi trebalo biti ni u slučaju Hrvatske i Turske koje su "potpuno različite zemlje".

Također je ocijenio da za Hrvatsku nema opasnosti da ostane u skupini tzv. "povlaštenih partnera", ali je istaknuo kako "nikad ne treba spavati na diplomatskom i političkom planu".

"Treba činiti sve, lobirati, uvjeravati i pozivati u Hrvatsku", rekao je Sanader i u tom kontekstu spomenuo kako će u svibnju u Splitu dva dana zasjedati prošireno Predsjedništvo EPP-a, odnosno Kluba zastupnika te stranke u Europskom parlamentu.

Hrvatski premijer tijekom prijepodneva bio je u posjetu papi Benediktu XVI. kamo je bio pozvan kao gost na audijenciju za izaslanstvo Kluba parlamentarnih zastupnika EPP-a.

Sanader je susret s papom ocijenio kao srdačan i kurtoazan u kojem je nekoliko minuta imao priliku razgovarati sa Svetim Ocem.

"Prenio sam mu želju, odnosno službeno uputio poziv da dođe posjetiti Hrvatsku, na što je on odgovorio pozitivno iako nije mogao dati točan datum", rekao je Sanader, izrazivši uvjerenje kako je Svetom Ocu bilo drago dobiti poziv za posjet Hrvatskoj.



Pisane vijesti