Europska pučka stranka usvojila Rezoluciju o pristupu Hrvatske EU

Europska pučka stranka EPP u petak je na kraju dvodnevnog kongresa održanog u Rimu između dvadesetak rezolucija usvojila i Rezoluciju o pristupu Hrvatske EU na prijedlog HDZ-a a uz supotpis stranaka iz Austrije, Luksemburga i Slovačke.

RIM, 31. ožujka 2006. (Hina) - Europska pučka stranka EPP u petak je na kraju dvodnevnog kongresa održanog u Rimu između dvadesetak rezolucija usvojila i Rezoluciju o pristupu Hrvatske EU na prijedlog HDZ-a a uz supotpis stranaka iz Austrije, Luksemburga i Slovačke.

U Rezoluciji EPP pozdravlja početak pristupnih pregovora EU s Hrvatskom i izražava snažnu potporu bržem napretku pregovora.

"Hrvatskim pristupom ponovno ujedinjenje europske obitelji postat će potpunije", kaže se u prvoj točki Rezolucije.

Pučani potom pozdravljaju potvrđenu punu suradanju Hrvatske s Haaškim sudom te izražavaju uvjerenje da je početak pristupnih pregovora s Hrvatskom pozitivan primjer za zemlje JI Europe i da će imati stabilizirajući učinak na cijelu regiju u skladu s ciljevima i načelima Solunske agende.

EPP naglašava da se u procesu pristupa svaku zemlju treba procjenjivati prema vlastitim vrijednostima i ostvarenom napretku.

U posljednjoj petoj točki Rezolucije EPP potvrđuje kako Hrvatska treba nastaviti pristupne pregovore s EU i pozdravlja spremnost Hrvatske na poticanje slobodne trgovine širenjem CEFTA-e u cilju omogućavanja europske perspektive Hrvatskoj susjednih zemalja JI Europe.



Pisane vijesti