Europska unija je uz Hrvatsku, posjet potpredsjednice EK Šuice i povjerenika Lenarčiča signal je potpore i solidarnosti

  • Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/30 prosinca/VRH_9223.JPG

Premijer Plenković kazao je da je posjet potpredsjednice EK Šuice i povjerenika Lenarčiča sjajan signal potpore i europske solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku, a osobito Sisačko-moslavačku županiju. "Europska unija je uz Hrvatsku. Dobro je da vidimo koliko je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važno i u ovakvim kriznim situacijama", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu i povjerenika Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janeza Lenarčiča, koji će kasnije danas obići potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.
 
U izjavi za medije premijer Plenković kazao je da je ovaj posjet sjajan signal potpore i europske solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku, a osobito Sisačko-moslavačku županiju te zahvalio potpredsjednici Šuici i povjereniku Lenarčiču na dolasku.
 
Istaknuo je da je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer pokrenuo mehanizam Unije o civilnoj zaštiti, a gotovo polovica članica već je dosad reagirala.  Pojasnio je da se radi o mehanizmu solidarnosti i potpore koji je razvijen kako bi države članice jedna drugoj pomogle u ovakvim situacijama.
 
Podnijet ćemo novi zahtjev prema Europskom fondu solidarnosti
 
"To se podudara i sa svim porukama solidarnosti koje dobivamo u zadnja 24 sata. Europska unija je uz Hrvatsku", poručio je.
 
Premijer Plenković izvijestio je da je, povrh sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba i okolnih županija nakon potresa u ožujku, ova potpora u operativnom smislu od konkretnih stvari – šatora, kontejnera, deka, lampi i svega ostaloga što je potrebno u ovoj krizi.
 
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bit će zaduženo za podnošenje novoga zahtjeva Europskom fondu solidarnosti nakon što se obavi procjena šteta.
 
Još je jednom izrazio žaljenje i sućut obiteljima zbog sedam izgubljenih života, kao i zbog ozlijeđenih ljudi.
 
"Dobro je da vidimo koliko je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važno i u ovakvim kriznim situacijama", poručio je premijer Plenković.
 
Odaziv članica EU na hrvatsko traženje pomoći ogroman
 
Povjerenik EK za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izrazio je žaljenje i sućut zbog svih žrtava potresa i priznanje svim službama koje su reagirale odmah i solidarno.
 
"No, solidarnost nije ograničena samo unutar Hrvatske. Tu sam kako bih izrazio solidarnost cijele Europske unije sa svojom članicom Hrvatskom", poručio je povjerenik Lenarčič i dodao da je odaziv država članica na hrvatsko traženje pomoći bio ogroman te da je mehanizam zaštite aktiviran u svega nekoliko sati nakon potresa.
 
Potpredsjednica EK Dubravka Šuica naglasila je da se i u ovoj prigodi, kao i nedavno tijekom nabave cjepiva protiv Covida-19, vidjela važnost hrvatskoga članstva u Europskoj uniji i europska solidarnost na djelu.
 
Dodala je da će Europska unija pomoći u unaprjeđenju životnih uvjeta na području pogođenom potresom, iz kojega treba puno naučiti kada je u pitanju gradnja i obnova stanova i kuća kako bi u budućnosti bili otporniji na ovakve nepogode.
 
Iako u njezinoj nadležnosti, pojasnila je, nije direktno upravljanje kriznim situacijama, istaknula je da će, kao nakon Domovinskog rata, i nakon ove krize biti potrebno ulagati u demografsku obnovu na ovom području, što jest u njezinom portfelju.



Pisane vijesti | Andrej Plenković