Europski liberali daju punu potporu Hrvatskoj na putu prema EU-u

Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) iz Europskog parlamenta u potpunosti podupire Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji i nada se daljnoj suradnji kako bi se osigurao relativno bez ulazak RH u članstvo Unije, izjavio je u srijedu član ALDE-a Graham Watson nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) iz Europskog parlamenta u potpunosti podupire Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji i nada se daljnoj suradnji kako bi se osigurao relativno bez ulazak RH u članstvo Unije, izjavio je u srijedu član ALDE-a Graham Watson nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom.

Izaslanstvo ALDE-a, koje boravi u posjetu Hrvatskoj na poziv tri sestrinske stranke: HSLS-a, HNS-a i IDS-a, čestitalo je Sanaderu na napretku koji je Hrvatska postigla u približavanju EU-u i izrazilo zadovoljstvo zbog otvaranja pregovora o članstvu, u kojima je već zaključeno prvo poglavlje.

"Nadamo se da ćemo raditi zajedno kako bi osigurali gladak i relativno brz ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije", rekao je Watson u izjavi za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre suradnje sa sestrinskim strankama u Hrvatskoj te najavio širi angažman zastupnika ALDE u Europarlamentu u prilog hrvatskom članstvu u Uniji.

"Veselimo se međustranačkoj suradnji s drugim skupinama u Europskom parlamentu i drugim političkim obiteljima u EU-u kako bi doveli Hrvatsku u Uniju što prije možemo", kazao je.

Premijer Sanader istaknuo je da liberali daju punu potporu Hrvatskoj na putu prema EU. "Neovisno o tome kako će ići rasprava o europskom Ustavu, apsorpcijskim mogućnostima... oni kažu da je to neupitno da Hrvatska mora postati članica i ja sam im na tome iznimno zahvalan".

Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog ovog posjeta, ističući kako Hrvatska "želi razvijati dobre odnose i intenzivan dijalog sa svim klubovima u Europskom parlamentu".

Na sastanku predsjednika Vlade s izaslanstvom Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) iz Europskog parlamenta sudjelovala je i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednice HSLS-a i HNS-a, Đurđa Adlešić i Vesna Pusić, te predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.



Pisane vijesti