Europski parlament bi mogao spomenuti 2009. kao ciljnu godinu za RH

Europski parlament mogao bi u svom izviješću o Hrvatskoj spomenuti 2009. kao ciljnu godinu za ulazak u Europsku uniju, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu predsjednik Parlamenta Hans-Gert Poettering nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

BRUXELLES, 8. ožujka 2007.(Hina) - Europski parlament mogao bi u svom izviješću o Hrvatskoj spomenuti 2009. kao ciljnu godinu za ulazak u Europsku uniju, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu predsjednik Parlamenta Hans-Gert Poettering nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"U vanjskopolitičkom odboru Parlamenta priprema se izviješće o napretku Hrvatske. Ako sam dobro informiran, izvjestitelj Hannes Swoboda ima ambiciju predložiti da bi Hrvatska trebala postati članicom 2009. godine", rekao je Poettering.

Izvjestitelj za Hrvatsku, socijalistički zastupnik iz Austrije Hannes Swoboda predstavio je krajem siječnja u Vanjskopolitičkom odboru nacrt svoga izviješća o napretku Hrvatske. Na to je izviješće nakon toga podneseno preko stotinu amandmana. Vanjskopolitički odbor će o tome glasovati krajem ovoga mjeseca. Nakon toga u travnju to izviješće ide na plenarnu sjednicu Parlamenta, koji ga onda usvaja kao rezoluciju, koja je neobvezujući dokument. Ako se usvoji taj prijedlog, bit će to prvi dokument u EU-u u kojem se spominje 2009. godina kao ciljna godina za ulazak Hrvatske u članstvo.

Premijer Sanader zahvalio je Poetteringu na potpori, posebice na spominjanju 2009. godine. "Iako ne želimo previše pričati o datumu, mi želimo ispuniti našu domaću zadaću, a to je lakše kada imamo cilj", rekao je Sanader.

Sanader se srijedu i četvrtak u sjedištu Parlamenta u Bruxellesu, osim s predsjednikom Poetteringom, sastao s čelnicima gotovo svih parlamentarnih frakcija - Martinom Schulzom (socijalisti), Danielom Kohn-Benditom (Zeleni), Grahamom Watsonom (Liberali). U srijedu se obratio zastupnicima socijalističke frakcije te se sastao i s predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Jacekom-Emilom Saryuszom-Wolskim.

"Mislim da postoji široki konsenzus u Europskom parlamentu o potpori Hrvatskoj", rekao je Sanader.

Poettering, koji je Sanadera nazvao "dugogodišnjim prijateljem", izjavio je da Hrvatska dobro napreduje u pregovorima, dodajući da bi bilo "idealno" kada bi i Europska unija sa svoje strane dovršila ustavni proces istodobno kada i Hrvatska završi pregovore.

Premijer Sanader u četvrtak poslije podne sudjeluje na summitu Europske pučke stranke (EPP), na kojem će biti nazočno i desetak premijera država članica. Nakon toga u Europskoj komisiji predviđen je sastanak s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.



Pisane vijesti