Filipović: Donosimo odluke koje će osigurati sigurnu opskrbu i pristupačne cijene energenata

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/10 svibnja/WhatsApp Slika 2023-05-10 u 11.12.13.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je da je Hrvatska na putu da postane energetski sigurnom, kao i da više energije koju proizvodi bude iz obnovljivih izvora, a kazao je i da u idućem razdoblju ne očekuje "divljanje" cijena plina i električne energije.  

"Očekuje se da će svi koji se danas bave prirodnim plinom u budućnosti biti nositelji dekarbonizacijskih procesa vezanih za proizvodnju, transport i korištenje biometana, sintetičkih plinova i vodika", izjavio je Filipović na  38. međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u organizaciji Centra za plin Hrvatske i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU).
 
Osigurana stabilnost i gospodarska aktivnost
 
Podsjetio je da je na europskoj razini ograničena cijena plina, da se sada spustila na otprilike 40 eura, a u Hrvatskoj su amortizirani svi netržišni pritisci na cijene plina i struje, osigurana stabilnost i gospodarska aktivnost.
 
"Donosimo odluke koje će osigurati sigurnu opskrbu i pristupačne cijene energenata", rekao je Filipović, navevši da je intenzivirana tranzicija prema obnovljivim izvorima energije i raspisan natječaj za iskorištavanje geotermalnih potencijala.
 
Nadalje, putem Fonda za zaštitu okoliša planira se u kratkom roku utrostručiti broj solara, a u sklopu modernizacijskog fonda vrijednog milijardu eura otvoren je prvi poziv od 60 milijuna eura, kako bi omogućili nove investicije i konkurentnost. Do 2030. cilj je imati više od 2500 megavata iz novih obnovljivih izvora, kazao je.
 
Ne očekuje se 'divljanje' cijena plina i struje
 
Na novinarski upit o cijenama plina i energije sljedeće zime, rekao je da se u idućem razdoblju ne očekuje 'divljanje' cijena plina i električne energije. Podsjetio je i da je u zadnjem paketu mjera Vlada donijela odluku da će cijene plina ostati iste za građane, a ograničene su i cijene električne energije, poručivši da građani stoga ne trebaju strahovati.
 
Vezano uz cijene hrane, kazao je da je Vlada učinila sve kako bi omogućila neometano funkcioniranje gospodarstva limitiranjem cijena električne energije i goriva te da od gospodarstvenika očekuju da i oni utječu na kretanje cijena.
 
"I oni trebaju preuzeti dio tereta. Svima su rasli prihodi, većini i dobit, pa ima prostora za smanjenje cijena, no Vlada ne može nikome diktirati korigiranje cijena", kazao je Filipović, dodavši da je dio odluka o tome gdje će kupovati i na građanima, koji moraju vidjeti tko je korektan, a tko nije.
 
Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti