Filipović na Danu velikih planova: Vlada učinila sve da poduzetnicima omogući stabilan i predvidiv okvir poslovanja

Slika /Vijesti/2023/Rujan/27 rujna/Ministar Filipović LIDER konferencija.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je danas na konferenciji Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider. Tom prigodom istaknuo je da Vlada čini sve kako bi omogućila daljnji rast gospodarstva.

"Kada se pogleda drugi kvartal ove godine hrvatski rast je bio 2,7 posto, a prosjek rast u EU je bio 0,5 posto", kazao je ministar Filipović te podsjetio kako je Vlada učinila sve da poduzetnicima omogući stabilan i predvidiv okvir poslovanja.

Kroz peti paket mjera nastavili su, kako je naveo, kontinuitet svoje politike kojom štite standard građana i pomažu gospodarstvenicima - tako građani plaćaju drugu najnižu cijenu električne energije i plina u EU, mali poduzetnici također imaju povlaštenu cijenu električne energije itd.

Istaknuo je kako Vlada kontinuirano radi na tome da se olakša poslovanje poduzetnicima pa je tako u planu daljnje smanjivanje parafiskalnih nameta, a spomenuo je i energetski sektor i to u kontekstu proširenja LNG terminala, čime bi se osigurala samodostatnost ali i pomoglo u opskrbi susjednim tržištima poput Slovenije, Mađarske i BiH.

Idući tjedan rezultati natječaja za istraživanje geotermalnog potencijala

Istaknuo je i put Hrvatske prema zelenoj tranziciji navodeći kako će idući tjedan Agencija za ugljikovodike objaviti rezultate natječaja za istraživanje geotermalnih potencijala. "Ono što posebno veseli je da ćemo tu imati ukupno 400 milijuna eura novih investicija i da ćemo imati električnu energiju koja se proizvodi u Hrvatskoj, što je pravi primjer zelene tranzicije", kazao je.

Najavio je i da će do kraja godine biti raspisani novi natječaji za istraživanje i razvoj vrijedni 100 milijuna eura.

"Dajemo impuls našim gospodarstvenicima, činimo sve da bi naše gospodarstvo ostalo snažno i da bi nastavilo rasti", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti