Potpisan ugovor o izgradnji tunela Kozjak

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/27 rujna/VRH_0283-01.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Splitu na svečanom potpisivanju Ugovora za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 – čvor na državnoj cesti 8, koji uključuje izgradnju tunela Kozjak. Kazao je pritom da ovaj projekt predstavlja ''novu žilu kucavicu'' za Split te istaknuo značaj poslovne suradnje i povjerenja Hrvatskih cesta i China Road and Bridge Corporation.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong, a projekt je vrijedan 74,6 milijuna eura (bez PDV-a).
 
Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju za izgradnju spojne ceste Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti D8, čija je ukupna dužina 6,85 kilometara, što obuhvaća tunel Kozjak, dug 2,5 kilometra, i cestu prema Jadranskoj magistrali dugu oko 4,3 kilometra. 

Radovi na izgradnji tunela Kozjak trebali bi početi za nekoliko mjeseci, a rok za izgradnju je 36 mjeseci, istaknuto je na potpisivanju. 

Vlada je predana infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prigodom potpisivanja premijer Plenković je istaknuo predanost i potporu Vlade infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
''Danas je veliki dan za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će se projektom od čvora Vučevica, uključujući i tunel Kozjak, stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom'', rekao je Plenković.
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić je istaknuo kako se radi o tehnički vrlo složenom projektu. 
 
''Gradit će se tunel dug  2.525 metara te tri nadvožnjaka, jedan cestovni prolaz i dva vijadukta", rekao je Škorić, dodajući kako se kineska kompanija dokazala i u izgradnji Pelješkog mosta i stekla povjerenja za gradnju tunela Kozjak.
 
Direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong izrazio je zadovoljstvo što su hrvatska Vlada i Hrvatske ceste odlučile dati povjerenja toj kineskoj kompaniji i u izgradnju tunela Kozjak. 
 
Kao i na Pelješkom mostu, i ovdje ćemo pokazati našu profesionalnost i odgovornost, poručio je Dong.
 
Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban naglasio je kako je projekt značajan za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.
 
"Pripremat ćemo i druge važne infrastrukturne prometne aktivnosti. Danas ovim činom počinje izgradnja jednog velikog, mega projekta, a to je izgradnja drugoga ulaza u Split", rekao je.
 
I potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako je riječ o značajnom pravcu, o novom ulazu u grad Split.
 
"Sve to će pomoći u boljem funkcioniranju i sigurnijem prometovanju u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekao je.
 
Nastavak izgradnje cestovne infrastrukture
 

Premijer Plenković je u izjavi novinarima kazao kako će se Vlada i Hrvatske ceste sada usredotočiti na izgradnju prometnice od Kaštela do Omiša, s obzirom i na gužve na toj cesti u ljetnim mjesecima.
 
Podsjetio je i na niz važnih cestovnih projekata, uz ostalo i integraciju u cestovnu mrežu juga Hrvatske i odluku o izgradnji punog profila autoceste od Metkovića do Dubrovnika, izgradnju druge cijevi tunela Učka, u Slavoniji izgradnju koridora Vc, gdje još treba izgraditi pet kilometra dugu dionicu od Belog Manastira do mađarske granice.
 
Također je spomenuo i izgradnju autoceste do Siska, koja je vrlo bitna za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije nakon potresa, kao i projekt izgradnje brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina.
 
Osvrnuo se i na izgradnju brzih cesta od Križevaca do Koprivnice, od Farkaševca do Virovitice te od Požege do Starog Petrovog Sela dodavši da će Hrvatska u vrlo bliskoj budućnosti mrežom autocesta i brzih cesta riješiti svu svoju cestovnu infrastrukturu.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je kao izvođač za izgradnju tunela Kozjak izabran China Road and Bridge Corporation s kojim Hrvatska ima sjajno iskustvo u izgradnji Pelješkog mosta.
 
Nema ugroze Schengena
 

Odgovarajući na pitanja novinara o slovenskom potezu uspostavljanja privremenih kontrolnih punktova u blizini graničnih prijelaza, premijer Plenković je rekao da Slovenija provodi mjere na svom teritoriju i da nema ugroze schengenskog prostora.
 
"Nije to ugroza Schengena. Prvo, to nije ni na koji način pozivanje na odgovarajući članak schengenskog zakonika gdje bi oni mogli u slučaju ugroze i velikog intenziteta nezakonitih migracija vratiti kontrolu na granicu. Ovo je kontrola unutarnjeg, njihovog teritorija, to radi i Hrvatska", rekao je.
 
Naglasio da je riječ o kompenzacijskim mjerama i da to "ni na koji način neće ometati nesmetan prijelaz granice kad je riječ o schengenskoj granici između Hrvatske i Slovenije".
 
Nije propao dijalog Beograda i Prištine
 

"Dijalog nije propao, dijalog će se nastaviti. Eskalacija je loša i izražavamo žaljenje, prvo zbog smrti kosovskog policajca, nakon toga i zbog ozbiljnog incidenta koji se dogodio i koji vodi prema povećanju, a ne smanjenju napetosti", rekao je Plenković na upit je li propao dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.
 
Dodao je da Hrvatska želi smanjenje napetosti i pronalazak rješenja koje će Kosovo približiti Europskoj uniji.
 
Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti