Premijer Plenković: Grad Zadar i Sveučilište u Zadru primjer drugima

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/27 rujna/VRH_0030-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u posjetu Zadru, gdje prisustvovao na svečanosti otvorenja obnovljenog objekta stare Tehničke škole, koji će ubuduće koristiti Sveučilište u Zadru, poručivši da je grad doživio uzlet obnovom stare zgrade u modernu infrastrukturu, čime pokazuje smjer za druge.

Premijer je kazao i kako će novom nastavnom infrastrukturom odjeli Sveučilišta u Zadru dobiti nove kvalitetne prostore na korist profesora i studenata.

Naglasio da je Vlada izdvojila velika sredstva da se hrvatska regionalno razvija, kazavši da je  ITU​​ program posebno zanimljiv jer je u dvije financijske perspektive i Vlada naučila lekcije.

Cilj je stvoriti preduvjete da se u svim gradovima živi približno istom kvalitetom

"Krenuli smo s najvećim gradovima, a sad smo proširili projekte na sve gradove središta županija, s porukom decentralizacije. Cilj je stvoriti preduvjete da se u svim gradovima živi približno istom kvalitetom. To nije moguće sasvim učiniti, ali se ovakvim projektima možemo približiti cilju”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Sveučilište u Zadru jako dobro planira projekte i konstantno se razvija.

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican kazala je kako je 2007. godine Zadarska županija secesijski dio ovog kompleksa ustupila Sveučilištu u Zadru na neodređeno vrijeme, a 2010. Županijska skupština donijela Odluku o rekonstrukciji i adaptaciji tog dijela zgrade.

Zahvalila je premijeru Plenkoviću na uručivanju ugovora, ali i ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu te ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimi Eriliću, koji je tada bio u svojstvu pročelnika za EU fondove Grada Zadra.

Premijer obišao izložbu Škola za umjetnost i obrt Pasquale Bakmaz

Projekt obnove, čija je ukupna vrijednost 34.348.000 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 26 milijuna kuna, započeo je u lipnju 2020. godine. U obnovljenoj zgradi Sveučilišta u Zadru smjestila su se tri odjela, Odjel za etnologiju i antropologiju, Odjel za psihologiju i Odjel za sociologiju.

Nakon svečanosti otvorenja, premijer Plenković je obišao izložbu Škola za umjetnost i obrt Pasquale Bakmaz koju su priredili Državni arhiv u Zadru i Sveučilište u Zadru.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković