Filipović: Nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu ni drugdje

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ustvrdio je da nakon odgode primjene Uredbe o visini naknade za korištenje vode, ali i ranijih vladinih intervencija prije svega u cijenu struje, nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu ni u drugim mjestima.

"Nema potrebe za tim, živimo u kriznom vremenu, možete vidjeti da se ubrzo predstavlja proračun Grada Zagreba od 16,6 milijardi kuna - nikada veći, a gradska uprava govori da su financije stabilizirane i da je sve tip-top, pa postavljam pitanje zašto bi netko u takvoj situaciji rekao da će povećati cijenu vode građanima za 20 posto?", rekao je Filipović u izjavi nakon sjednice vlade.

"Odgodili smo uredbu i nema nikakvog razloga da dođe do povećanja cijene vode, a sve one koji su to namjeravali učiniti pozivam da o tome uopće ne razmišljaju", dodao je.

Vlada je, naime, u četvrtak na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda. Ta uredba trebala je stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine, a kad bi se to dogodilo visinu naknade vodovodi bi plaćali prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj količini vode.

Filipović je ustvrdio da je Vlada pored odgode uredbe, pomogla Gradu zagrebu i drugim jedinicama lokalne samouprave u jesenskom paketu mjera u kojem je osigurala da struja za sve vodovode u Hrvatskoj ne poskupi.

Zahvaljujući jesenskom paketu mjera, Grad Zagreb će električnu energiju platiti 116 milijuna kuna mjesečno manje

Grad Zagreba će po njegovim riječima zahvaljujući jesenskom paketu mjera, samo kada je riječ o električnoj energiji od 1.studenoga do 31. ožujka 2023. platiti 580 milijuna kuna ili 116 milijuna mjesečno manje, a da je uredba stupila na snagu trebao bi platiti 29 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

"Kad gledate što je Vlada učinila za Grad Zagreb i što bi za Grad značilo eventualno poskupljenje, možete vidjeti koliki je to nerazmjer i mislim da bi bilo fer i korektno da se sve to uzme u obzir i ne ide povećavati cijena vode, nema potrebe za tim", rekao je.

"Nadam se da će biti dovoljno razuma da do toga ne dođe, jer nema nikakvog razloga zato", ustvrdio je.

Filipović kaže da ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije izvijestio o namjeri povećanja cijene vode iako s njim dosta komunicira, te da se ne radi o politikantstvu vlade koja reagira nakon što je najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Economy