Fitchova ocjena vrlo dobar signal i rezultat očekivanog gospodarskog oporavka

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/07 prosinca/1.jpg

Premijer Plenković ponovio je danas da je prvi prioritet Vlade očuvanje zdravlja građana i spašavanje svakoga života, uz istodobnu brigu o zahtjevnoj ekonomskoj situaciji. Istaknuvši kako Vlada poduzima mjere koje će pomoći poduzetnicima, još je jednom apelirao na sve da se pridržavaju mjera i pokažu odgovornost kako bi zajedno pronašli rješenja za ovaj globalni problem. 

Otvarajući današnju, 27. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualni tema proteklih dana.
 
Pozdravio je odluku svjetske agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch koja je i treći puta ove godine Hrvatskoj potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga, uz stabilne izglede.
 
Naglasio je da se radi o vrlo dobrom signalu i posljedici očekivanog postupnog oporavka nakon pandemije koronavirusa, snažnih gospodarskih mjera Vlade, ulaska u Europski tečajni mehanizam II te održavanja gospodarske aktivnosti unatoč zahtjevnim okolnostima.
 
"Vrlo je bila znakovita i njihova poruka političke stabilnosti nakon parlamentarnih izbora, brzog formiranja vlasti, donošenja proračuna i petog kruga porezne reforme", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da su njihova očekivanja o padu hrvatskoga BDP-a za jedan posto viša od onih hrvatske Vlade – 9%, ali oni očekuju rast u 2021. i 2022. od 3,8 i 6% te računaju na značajan doprinos europskih sredstava ubrzanom gospodarskom oporavku Hrvatske.
 
Prošloga tjedna održano je posebno zasjedanje Opće skupštine UN-a posvećeno Covidu-19 gdje je izražena široka, globalna želja da se nakon ovakve pandemije bez presedana u zadnjih 100 godina ojačaju svi napori multilateralnih organizacija.
 
Pridržavajmo se propisanih mjera kako bismo do Božića smanjili broj zaraženih i pritisak na bolnice
 
Govoreći o epidemiji Covida-19 u Hrvatskoj, istaknuo je da je danas deseti dan od posljednjega postroženja mjera.
 
Premda je još prerano dati ocjenu učinka, kazao je premijer, može se konstatirati da je u zadnjih sedam dana broj potvrđeno zaraženih porastao za 4 % u odnosu na prethodnih sedam dana.
 
Iako je to manje od porasta koji je zabilježen prošloga tjedna u odnosu na prethodni kada je povećanje bilo 13 posto, što je ohrabrujući signal, premijer Plenković naglasio je kako to još uvijek nije dovoljno jer se porast visokih brojeva još uvijek nije zaustavio.
 
"Cilj je da te brojeve spustimo što prije i zato je važno da se pridržavamo svih propisanih mjera kako bismo do Božića mogli zajedničkim naporima smanjiti broj zaraženih i pritisak na bolnice i na zdravstveno osoblje koje daje sve od sebe kako bi se spasio svaki život i zdravstveni sustav", poručio je predsjednik Vlade.
 
Od ponedjeljka srednje škole prelaze na online nastavu
 
Najavio je da će Vlada danas donijeti odluke o povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima i svima onima koji se bave pacijentima oboljelim od Covida-19, a ista će se vrsta nadoknada dati i sustavu socijalne skrbi.
 
Također je najavio da će se od idućeg ponedjeljka, 14. prosinca, srednje škole prebaciti na online nastavu. S obzirom da su zimski praznici već produljeni za tjedan dana, do 18. siječnja učenici srednjih škola bit će van obaveze dolaska u škole.
 
Premijer je izrazio uvjerenje da će i ta mjera biti blagotvorna za smanjivanje intenziteta epidemije.
 
Još je jednom naglasio da je prvi prioritet Vlade očuvanje zdravlja građana i spašavanje svakoga života, dok je istovremeno svjesna zahtjevne ekonomske situacije.
 
"Zato Vlada, u koordinaciji sa Stožerom i strukom, mora istodobno osigurati i ekonomsku aktivnost, jer o njoj ovisi i financijska opstojnost velikog broja naših sugrađana. U konačnici, moramo voditi računa i o načinu našega života i općoj stabilnosti naših ljudi s obzirom na dugo trajanje ove krize", kazao je premijer Plenković istaknuvši kako se ne radi o izboru ili zdravlje ili gospodarstvo već o izboru i zdravlje i gospodarstvo.
 
Stoga, dodao je, Vlada poduzima mjere koje će pomoći poduzetnicima, a osobito privatnom sektoru, gdje je Vlada cijelu ovu godinu poduzimala mjere na razini koja dosada nije viđena.
 
"Još jednom apeliram na sve da se pridržavamo mjera, pokažemo odgovornost i u zajedništvu pronađemo rješenja za ovaj globalni problem", rekao je premijer Plenković.
 
Na kraju je najavio da će božićnice za državni i javni sektor biti isplaćene 18. prosinca, podsjetivši da ih je Vlada podignula s 1250 na 1500 kuna.

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković