Fokus je na regionalnom razvoju, vidi se u zaleđu i na otocima

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/12 travnja/Photo 12.04.2024., 09 54 29.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Zadru na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora za program razvoja otoka 2024. u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju te naglasio da su dali fokus na regionalni razvoj, zaleđe i otoke.

"Stavili smo fokus na regionalni razvoj županije, što se vidi u Zadru, u zaleđu i na otocima. Uručili smo ugovore vrijedne 150 milijuna eura, za realizaciju 86 kapitalnih projekata. Uz projekte poput Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, važni su nam i oni poput vodovodizacije cijele županije, što uključuje dolazak vode na otoke", istaknuo je premijer Plenković.

Poručio je da je njihov program na nastavku rasta gospodarstva i plaća te da su se stvorili preduvjeti da do 2028. godine prosječna plaća bude 1.600 eura neto, da minimalna plaća bude 1.200 eura bruto, a prosječna mirovina između 750 i 800 eura.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić podsjetio je da je u sklopu Kohezijske politike u Republici Hrvatskoj za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., Europska komisija 2. prosinca 2022. odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) koji uključuje korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za pravednu tranziciju.

Nacionalni program razvitka otoka posebno je vrijedan

"ITP je namijenjen rješavanju specifičnih problema i izazova hrvatskih otoka i kroz njegovu provedbu primjenjivat će se multitematski i multisektorski pristup otočnom razvoju u svih sedam obalno-otočnih županija", dodao je ministar Erlić.

Naglasio je da je Nacionalni program razvitka otoka posebno vrijedan jer proračuni lokalnih uprava samostalno teško mogu u kratkom vremenu osigurati sredstva za sve projekte komunalne i društvene infrastrukture koji su žurni i nužni za revitalizaciju otoka.

"Ovo je definitivno ciljani Vladin program, i pokazao se potpuno pogođen i uspješan. Ali to je tek jedna u nizu potpora usmjerenih prema razvitku otoka, a konkretan je u tom smislu zadarski primjer programa vodoopskrbe", rekao je ministar Erlić.

Iz Programa za razvoj otoka za 2024. godinu dodijeljen je 71 ugovor ukupne vrijednosti 4,09 milijuna eura.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti