Francuska poduzeća su dobrodošla u Hrvatsku, uvjeren sam da će u predstojećem razdoblju biti puno prigoda za investicije

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/16 listopada/MEDEF/Pariz2.jpg

Drugog dana radnog posjeta Parizu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Francuskoj udruzi poslodavaca (MEDEF).

Uz predsjednika Vlade su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli i državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac. U Parizu boravi i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koje predvodi predsjednik HGK-a Luka Burilović.

Francuska udruga poslodavaca (MEDEF) najveće je udruženje poslodavaca u Francuskoj s više od 750.000 članica od kojih preko 90 posto otpada na male i srednje tvrtke.

Ulažemo napore u strukturne reforme i konsolidaciju javnih financija

U svom obraćanju francuskim poduzetnicima, predsjednik Vlade predstavio je mogućnosti za gospodarsku suradnju između dviju zemalja te je govorio o naporima koje Vlada poduzima za lakše poslovanje poduzetnika. "Ulažemo maksimalne napore u strukturne reforme i konsolidaciju javnih financija", kazao je Plenković.

Istaknuo je poreznu reformu i smanjenje nameta za poduzeća, pojednostavljenje administrativnih postupaka, promjene u javnoj nabavi po kojima prednost imaju najbolje, a ne više najjeftinije ponude.

Naglasio je da su ti napori rezultirali poboljšanjem kreditnog rejtinga zemlje, koja je sada samo jedan stupanj ispod investicijskog, a do kraja godine cilj je dosegnuti investicijski rejting. Spomenuo je i spašavanje Agrokora.

„Reforme koje se provode poboljšavaju poslovno okruženje, koje je povoljnije za investicije“, poručio je predsjednik Vlade.

Prošle godine strane investicije dosegnule su iznos od 1,8 milijardi eura, a ove godine trebale bi dosegnuti rekord od dvije milijarde eura.

Plenković je rekao da je pokrenut veliki investicijski ciklus koji bi do 2030. godine trebao dosegnuti tri milijarde eura, prije svega u zastarjelu željezničku infrastrukturu.

„Uvjeren sam da će u predstojećem razdoblju biti puno prigoda za investicije francuskih poduzeća, koja su dobrodošla u Hrvatsku“, naglasio je premijer.

Istaknuo je da su predstojeći ciljevi Hrvatske ući u schengenski prostor, izići iz postupka prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, dostići investicijski kreditni rejting, a u srednjoročnom razdoblju ući u eurozonu.

Dobra gospodarska suradnja Hrvatske i Francuske

Hrvatska s Francuskom ima dobru gospodarsku suradnju koja je regulirana Strateškim partnerstvom potpisanim 2010. godine. Svake tri godine se donosi akcijski plan za provedbu toga partnerstva.

Prošle godine trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila je 900 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine dosegnula je 618 milijuna eura.

Izravna francuska ulaganja u Hrvatsku od 1993. godine dosegnula su milijardu eura i Francuska je 9. strani investitor u Hrvatskoj.

Sudionicima skupa obratio se i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

„Kroz partnerstva u lancima dodane vrijednosti – primjerice u automobilskoj industriji Francuska ima velike proizvođače, a Hrvatska ima „cutting edge“ auto tehnologiju i razvoj koji može biti nadogradnja u vidu više dodane vrijednosti konačnog proizvoda. Ove su kvalitete i prednosti hrvatskih tvrtki već prepoznate u drugim globalnim gospodarstvima, te predstavljaju odličan model i za suradnju s francuskim partnerima. Ovakvim suradnjama u većem broju sektora možemo ostvarivati zajedničke pobjede i uspjehe, te biti jedni drugima snažan poticaj i podrška“, rekao je Burilović.

Istaknuo je da HGK stoji na usluzi hrvatskim poduzetnicima koji se žele širiti na francusko tržište te poručio svim francuskim poduzetnicima koji žele ući na hrvatsko tržište da se mogu obratiti HGK-u s punim povjerenjem.

Ministar turizma Gari Capelli govorio je o mogućnosti ulaganja u turističkom sektoru, a državna tajnica Nikolina Brnjac izvijestila je o mogućnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković