Frka Petešić za N1: Predsjedanje Europskom unijom kvantni skok

Gost emisije Pressing Ilije Jandrića na N1 televiziji bio je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
 
Kada je riječ o budućoj suradnji i tvrdoj kohabitaciji s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem kaže da je premijer Andrej Plenković na taj način reagirao na činjenicu da mu izabrani predsjednik nije čestitao na izboru predsjednika Vlade, kao ni predsjednici kada je izabrana.
 
Ipak smatra da je važno da svatko bude svjestan svojih ustavnih ovlasti i radi u skladu s njima, a zadovoljan je i s dosadašnjim najavama novog predsjednika o tome kako će surađivati s Vladom.
 
Otkrio je da je Vlada pozvala izabranog predsjednika na svečani koncert povodom hrvatskog predsjedanja EU-om u četvrtak u zagrebačkom HNK, ali još nisu dobili njegov odgovor.
 
Govoreći o situaciji na Bliskom istoku istaknuo je da će Hrvatska kao predsjedavajuća EU-om imati važnu ulogu jer EU ima često ulogu posrednika između suprotstavljenih strana. Podsjetio je da je upravo EU bila ključna oko potpisivanja Bečkog ugovora oko denuklearizacije Irana.
 
"Odluke Povjerenstva o nabavi borbenih aviona nema jer se nije htjelo kompromitirati predsjedničku kampanju i biti remetilački faktor", pojasnio je Frka Petešić, a na pitanje kada će odluka kaže vrlo skoro i dodaje da je samo riječ o zahtjevu za ponudom koji je tehnički proces lišen visoke politike.
 
Ne slaže se s idejom Zorana Milanovića oko izravnog dogovora o nabavci aviona sa SAD-om jer "se time državi umanjuje manevarski prostor".
 
"Spremni smo i nije samo administrativni posao predsjedanje EU-om", uvjerava Frka Petešić i pojašnjava da nije uloga zemlje predsjedateljice da samo organizira sastanke nego ih vodi, određuje dnevni red, definira glavne teme i najvažnije, nastoji pronaći zajednički jezik između različitih stavova država članica EU kako bi se pronašao dobar kompromis.
 
Petešić smatra da je predsjedanje kvantni skok za državnu upravu pa očekuje da će nakon završetka predsjedanja EU-om Hrvatska moći kvalitetnije braniti svoje interese unutar Europske unije.
 
Izvor: N 1

Cjelovito gostovanje dostupno je poveznici:

http://hr.n1info.com/Vijesti/a473993/Predstojnik-Ureda-premijera-Predsjedanje-Europskom-unijom-kvantni-skok.html
 
 

Pisane vijesti