Fuchs: Ako postoje pravila, ona vrijede za sve

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je u Krapinskim Toplicama, komentirajući pitanje nošenja maski u školama, da pravila, ako postoje, vrijede za sve te najavio da će škole i dječji vrtići do daljnjega biti pod nadzorom.

Ministar Fuchs posjetio je Osnovnu školu Krapinske Toplice i sastao se s njezinim ravnateljem i nastavnicima nakon što je u petak u tu školu ušlo nekoliko osoba koje se protive nošenju maski, nakon što je učenik škole odbio nositi masku, a njegov otac pozvao na prosvjed.

Učenik je i danas na nastavu došao bez maske te mu nije dopušten ulaz u školsku zgradu ispred koje se okupilo desetak građana u znak potpore njegovu ocu koji ne želi da mu dijete u školi nosi zaštitnu masku.

Ministar Fuchs naglasio je da je svako okupljanje i prosvjedovanje oko odgojno-obrazovnih objekata zabranjeno, dok djeca borave u njima.

"Sigurno nije bilo lijepo ni onim malima ni onim srednjima gledati provaljivanje u školu, vikanje i vrijeđanje. To je nedopustivo", rekao je Fuchs te istaknuo da svatko može imati svoja uvjerenja, ali pravila, ako postoje, vrijede za sve.

Hoće li se mjere korigirati ili ne, ovisi o epidemiološkoj situaciji rekao je ministar.

Napomenuo je da učenici u školi u Krapinskim Toplicama ne nose maske dok sjede u klupi jer ima dovoljno mjesta, nego ih nose u zajedničkim prostorima. "To je tri-četiri minute dok dijete ne dođe do svog razreda. Ja ne vjerujem da je to tako užasan problem da nekakva horda treba upadati u školu i ostavljati traume i djeci i nastavnicima", rekao je Fuchs.

Odluke o nošenju maski prepustili smo lokalnim razinama

Ministar je kazao da su odluke o nošenju maski prepustili lokalnim razinama jer epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije svugdje jednaka.

"Nije u redu da se uvodi priča oko nekakvih semafora, oko kojekakvih gluposti, gdje bi čitava zemlja u jednom trenutku bila 'sad smo u crvenom – sve ćemo zatvoriti!'“, rekao je Fuchs.

Najavio je da će se pod nadzor staviti svi objekti u kojima se odvija nastava i dječji vrtići.
"U koordinaciji s policijom će se to nadzirati do daljnjega. Svi koji će to kršiti, snosit će sankcije u skladu sa zakonom. Zaštitari će biti ovdje u školi dok bude potrebno", najavio je ministar obrazovanja.

Petek: Ovo je jedini incident koji se dogodio na području županije

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da je ovo jedini incident koji se dogodio na području županije.

"Mi smo na dnevnoj bazi u kontaktu s našim ravnateljicama i ravnateljima i nastava se odvija u potpuno redovnim uvjetima. Najvažnija je sigurnost djece i svih zaposlenih u školama", poručila je Petek.

Ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar u ponedjeljak je rekao da je ponovno razgovarao s roditeljima, koje je uputio da je, na temelju svega što su iznijeli, jedino rješenje liječnička potvrda o izuzeću nošenja maski. Dodao je da prosvjedima nije mjesto u školi.

U Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama u ponedjeljak je stigao i tim za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi pružio pomoć djelatnicima škole i učenicima.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs