Fuchs: Milanovićeve uvrede prema profesorici su nedopustive

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u Dnevniku Nove TV je gdje je komentirao napade na nastavnike te najavio promjenu sustava ocjenjivanja.
 
Osvrnuo se na komentar predsjednika Zorana Milanovića koji je umirovljenu profesoricu nazvao protuhom i lažljivicom.
 
"Nekoliko puta sam ponavljao da bi javno komuniciranje trebalo biti primjereno, da se ne bismo smjeli vrijeđati. Ako je netko u javnom službi onda itekako treba paziti jer se to analizira višekratno", rekao je Fuchs dodavši da je to nedopustivo.
 
Rekao je da se nije čuo s ravnateljicom škole.
 
"Čekamo da se čitav postupak završi. Nakon što je prosvjetna inspekcija obavila svoje, na policiji je da se utvrdi izjava profesorice koja je rekla da je od nje traženo da korigira ocjenu", istaknuo je Fuchs.
 
"Po zakonu i određenim aktima, valjana zaključena ocjena je ona koja je prošla razredno vijeće, u ovom slučaju - to je ocjena pet", pojasnio je Fuchs.
 
Rekao je da će se mijenjati sustav i da se ocjena neće moći mijenjati u "međuprostoru".
 
Po nekim navodima, supruga predsjednika RH bila je u školi nakon zaključivanja ocjene. No, sukladno propisima, dva tjedna prije toga roditelj ne bi trebao dolaziti u školu.
 
"Ako roditelj želi doći u školu, dužni su ga obavijestiti da ne može ući. Ravnatelj je dužan to osigurati. Ne možemo staviti policajce pred sve škole", pojašnjava Fuchs.
 
Pritisci na mijenjanje ocjena
 
Fuchs je rekao da ne može komentirati poteze Sanje Musić Milanović jer ne zna je li ona bila u školi. "U tom mailu nema nijedna rečenica kojom se traži izmjena ocjene, taj se mail referira na nedostatke koji su se zbili pola godine ranije", rekao je Fuchs. Po njemu, pritisak je "indikativan".
 
Ministar Fuchs je rekao da u slučaju kad roditelj nije zadovoljan radom nastavnika za to postoje institucije koje kontroliraju rad.
 
"Pokušavali smo vratiti dignitet nastavnicima - kroz ukidanja anonimnih prijava, dizanjem plaća preko 20 posto i onda u jednom trenutku dobijemo u javnoj sceni negativan, kontra-efekt gdje se nastavnike proglašava propalicama. To definitivno nije u redu", kazao je ministar te dodao da je i sam svjestan da nisu svi bezgrešni, ali da "moramo raditi na uređenju društva".
 
Ministar se osvrnuo i na inflaciju odlikaša u hrvatskim školama. "Na nastavnicima je da djeca dobiju realne ocjene. U onih šest gimnazija koje su pod izrazitim fokusom javnosti, dozvolili smo da se bodovni prag digne za deset bodova. Upisali su se đaci koji nemaju prosjek 5.0. Hrpa njih, koji su imali 5.0, otišli su u neke druge škole", pojašnjava Fuchs.
 
Podsjetio je da je otvorena mogućnost za svaku školu da odluči hoće li uvesti prijemni ispit. "Imamo toliko mjesta u srednjim školama da nijedno dijete, imalo ono odličan ili nižu ocjenu, neće ostati neupisano", zaključio je Fuchs.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs