Fuchs: Od sljedećeg tjedna maske se više neće nositi za vrijeme nastave

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da učenici od sljedećeg tjedna više neće nositi maske za vrijeme nastave, a ublažit će se i mjere vezane uz izlete i nastavu u prirodi.

"Kao što smo i najavili, od sljedećeg tjedna maske se više neće nositi za vrijeme nastave", rekao je ministar Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade, napomenuvši da je odluka usuglašena s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno epidemiolozima.

Maske ostaju u javnom prijevozu i u hodnicima u školi, ali učenici ih za vrijeme satova više ne moraju nositi, rekao je Fuchs i naglasio da će izvođenje nastave sada biti bitno jednostavnije i ugodnije za samu djecu.

Maske neće morati nositi ni nastavnici, koji su u dobroj mjeri cijepljeni i koji se testiraju kao i djeca, dodao je.

Samotestiranje učenika i dalje će se provoditi

Ova je odluka posljedica provođenja mjere samotestiranja učenika, istaknuo je ministar. U prvom tjednu samotestiranja, napomenuo je, otkriveno je gotovo 2000 asimptomatskih pozitivnih slučajeva, a sada ih je svega dvadesetak.

Samotestiranje učenika i dalje će se provoditi, a samoizolacije više nema, rekao je.

Konkretne upute bit će objavljene danas ili sutra, rekao je Fuchs dodavši da će se ublažiti i dio mjera vezanih uz izlete i nastavu u prirodi, koji će sada biti mogući i bitno jednostavniji.

Napomenuo je da djeca i dalje mogu nositi maske, ako roditelji to žele, te da je preporuka da ih zadrže učenici koji su imunokompromitirani.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti