Fuchs: Prosvjetni djelatnici u prioritetnoj skupini cijepljenja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da će prioritetna skupina u cijepljenju protiv koronavirusa biti i prosvjetni radnici, a do ponedjeljka bi ministarstvo trebalo imati podatke svih zainteresiranih za cijepljenje.

"Mi smo se kao ministarstvo intenzivno zalagali da prosvjetni radnici imaju određeni prioritet kod cijepljenja i to se sada i ostvarilo", rekao je Fuchs novinarima na predstavljanju Dana medijske pismenosti.

Dodao je kako u trenutnoj fazi cijepljenja postoji ideja da se procijepe određene grupe radno sposobnog stanovništva, a smatra da procjepljivanje zaposlenih u obrazovnom sustavu ima širi efekt na život, jer stabilna situacija u školama osigurava roditeljima da mogu lakše raditi.

Do ponedjeljka u Ministarstvu popis zainteresiranih za cijepljenje

Objasnio je da je HZJZ od resornih ministarstava tražio da pošalju popis osoba koje će ići na tu prioritetnu listu iz njihovih nadležnosti.

"Mislim da će Grad Zagreb poslati te podatke danas do podneva, a tako bi trebale i ostale županije. Možda će netko malo zakasniti, ali do ponedjeljka bi trebali imati sve", dodao je ministar.

Kazao je i kako ne može prognozirati kada će biti procijepljeni svi zainteresirani u obrazovnom sustavu, dodavši da su neke županije, poput Međimurske, već krenule u procjepljivanje prosvjetnih radnika.

Fuchs je komentirao i odluku o povratku učenika u škole u Zagrebu od sljedećeg tjedna. "Grad Zagreb ima relativno stabilnu situaciju, barem u ovom trenutku. Imamo pokazatelje broja zaražene djece koji nisu dramatični, štoviše, imamo i pad tog broja zadnjih dana", rekao je ministar.

Dodao je da će sljedeći tjedan vidjeti kakva je prava slika u školama te da se škole mogu, bude li potrebno, vrlo brzo zatvoriti.

Zagrebački Stožer civilne zaštite u petak je odlučio da će se za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola, kao i za učenike završnih 4. razreda gimnazija i strukovnih škola te 5. razreda medicinskih škola, nastava organizirati po modelu A, odnosno u školama.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti