Fuchs učenicima na njihov zadnji školski dan zaželio dobar odmor i punjenje baterija

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/21_lipnja/VRH_3520.jpg

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs danas je nakon sjednice Vlade, na zadnji dan školske godine, zaželio svim učenicima da se odmore, napune baterije te se vrate u školu orni, veseli i čili, a onima koji upisuju srednje škole da se upišu u željene škole koje su namjeravali upisati.

Zahvalio je svim prosvjetnim radnicima, učiteljima, učiteljicama, odgajateljima, odgajateljicama na svemu što su učinili tijekom ove školske godine.

"Da nije bilo njih i njihovog predanog rada sigurno da i rezultati u osnovnim i srednjim školama ne bi bili takvi", rekao je.

Strukovni kurikulum bit će ozbiljan zaokret u strukovnom obrazovanju

Osvrnuo se na novitete po pitanju strukovnih kurikuluma, ocijenivši da je to ozbiljan zaokret u reformi strukovnog obrazovanja gdje se veliki broj nekih zanimanja svodi u bitno manji broj, s više od 250 na 143.

Završilo je javno savjetovanje o tom pitanju i pristiglo više od 800 komentara, od čega je, istaknuo je ministar, oko 500 načelnih, a ostatak, njih oko 300, vrlo su jasno i konkretno postavljena pitanja, sugestije i komentari.

Najavio je da će se to sada analizirati i napraviti završna verzija dokumenta.

„To je ogroman dokument od 34.000 stranica, na njemu je radilo jako puno ljudi i bit će to jedan ozbiljan zaokret u strukovnom obrazovanju", kazao je ministar.

Fuchs se nada da će se uspjeti poštovati rok primjene novih kurikuluma u škole 2025./2026., što je ciljani rok, ali ako to eventualno ne bi bilo moguće, neće, kaže, biti ništa tako strašno pomakne li se još za godinu dana.

Ocijenio je i da cjelodnevna nastava ide jako dobro, sada počinju evaluacije, ne samo rezultata nego i zadovoljstva učenika, roditelja i prosvjetnih radnika, a taj proces će potrajati.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti