Fuchs: Veća procijepljenost najučinkovitija u borbi protiv epidemije

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u utorak je ocijenio da je dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić neoprezno u javnosti iznio stajalište o cenzuri istine o cjepivu te poručio da ne opravdava Pavelićev istup. 

Neoprezno je u javnosti iznio svoj stav o cijepljenju. To je predmet za znanstvenu raspravu, a ne za javno predavanje, komentirao je Fuchs Pavelićevo predavanje o navodnim komplikacijama cjepiva koje se skrivaju od javnosti.

Pavelićev istup o cjepivu neoprezan

Fuchs je za Pavelića rekao da je ozbiljan znanstvenik i ne kani ulaziti u neke od citiranih dijelova njegova predavanja. Međutim ovakav istup definitivno nije za "javnu scenu" nego nešto što se raspravlja na znanstvenim skupovima.

"Naravno da za svaki argument postoji čitav niz protuargumenata i jedino se kroz znanstvenu diskusiju može dolaziti do jednoznačnih zaključaka", ocijenio je ministar Fuchs nakon Državne smotre učeničkih radova u pilot-projektu "Biosigurnost i biozaštita" u zagrebačkom HNK.

Fuchs je poručio da ne opravdava Pavelićev neoprezan istup u javnosti te istaknuo važnost što veće procijepljenosti jer u ovom trenutku nemamo nikakvu drugu mogućnost borbe protiv epidemije osim cijepljenja. 

"Da je postojalo cjepivo 1918. protiv španjolske gripe, ta bolest ne  bi odnijela preko 50 milijuna žrtava u svijetu. Nestala je kada je imunizirana većina populacije. Nećemo valjda sjediti skršenih ruku i primjenjivati mjere iz tog vremena", upitao je ministar.

U Puli studiji sestrinstva i fizikalne terapije

Što se tiče Pavelićevog naslova dekana, rekao je da je to interna stvar Sveučilišta u Puli koje jednu od svojih organizacijskih jedinica naziva Fakultetom medicine, iako se tamo provode samo studiji sestrinstva i fizikalne terapije, a što se tiče studija medicine u Puli, on nije prošao sve akreditacijske postupke. 

"Zašto su oni to nazvali Fakultetom medicine i zašto njega zovu dekanom to treba pitati rektora Sveučilišta u Puli jer Ministarstvo ne postavlja ni rektore ni  dekane na pojedinim sveučilištima", rekao je Fuchs novinarima.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje | Radovan Fuchs