Fuchs za Dnevnik HRT-a: Sve je spremno za online nastavu, ali za to nema razloga

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/09 studenog/fuchs_09.jpg

Nadam se da će se nastavna i akademska godina odvijati kao i posljednja dva mjeseca, što je dulje moguće i da nikada nećemo prijeći 100 posto na online nastavu. Dok će situacija biti ovakva, dobro je da se nastava odvija sukladno pozitivnim trendovima, rekao je u Dnevniku HRT-a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Škole fakulteti nisu žarišta koronavirusa, ministar kaže da se virus ne širi unutar škola, iako je u jednom trenutku primijećen nagli skok zaraženih s 500 na 1000, ali posljednja dva tjedna broj pozitivnih učenika u školama kontinuirano pada. Vjeruje da će se tako i nastaviti.

Fuchs je pojasnio kako je slična situacija i među studentima, čak ima više pozitivnih djelatnika, nego studenata po fakultetima. Razgovarao je sa svim rektorima i predstavnicima visokih učilišta i svi su u mogućnosti prijeći na kompletnu online nastavu u roku od 24 sata.

„Sve je spremno, ali još uvijek mislim da nema razloga za tako nešto“, dodao je.

Oko 75 posto škola provodi nastavu po A modelu

Ministar je naglasio kako je online nastava jedna od opcija, jedna od mjera koja bi mogla pridonijeti relaksaciji zdravstvenog sustava, ali o ovom trenutku prelazak na online nastavu na visokim učilištima, ne bi dao značajan učinka. Dodao je kako postoje mnoge druge mjere, poput vlastitog pristupa i odgovornog ponašanja, a koje mogu polučiti veći rezultat.

Osvrnuo se na A, B i C model nastave, smatra da bi bilo dobro da, ako se ne vrate svi učenici u škole, ovo je dobar način da se dođe do kraja školske godine.
Fuchs je rekao da oko 75 posto škola provodi nastavu po A modelu.

„Online nastava zvuči vrlo moderno, vrlo zgodno, ali ona nikada ne može pružiti onakav tip edukacije kao što je to u razredu“, kazao je.

Pohvalio je osoblje koje ulaže maksimalne napore, a dodaje da i rezultati pokazuju da mogu izdržati ovakav tempo, iako rade "dvostruku smjenu", u školama i online.
U školama ima potreba za čistačicama i kuharima, rekao je, a na dnevnoj bazi odobravaju dodatna zapošljavanja.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti